Terapia prin ras

fata_cu_mustata_falsa

Stres vs. Umor. Cine va castiga?

Stresul- o stare neplacuta, de discomfort, emotii negative, tensiune psihica si fizica, sentiment de inutilitate,

Umor- zambete, ras, o stare placuta, incantare, bucurie, detensionare.

S-a demostrat de mult timp faptul ca stresul e responsabil, printre multe altele, de hipertensiune arteriala, tensiune musculara, scaderea imunitatii coprului. Daca stresul are efecte negative asupra corpului, atunci  rasul are efecte pozitive?

Puterea umorului

DA! Lee Berk SI Stanley Tan, de la Loma Linda University School of Medicine’s Dept. of Clinical Immunology au condus studii clinice controlate, avand ca scop clarificarea efectului pe care rasul il are asupra corpului. Astfel, aflam ca rasul stimuleaza sistemul imunitar al corpului, scade nivelul de cotizol ( hormon care e responsabil de stres), astfel corpul nu mai sufera de tensionare musculara sau vasculara.

Ce este foarte important, stresul nu depinde numai de evenimentul in sine, ci si de importanta pe cere noi o dam acestuia, modul in care il percepem. Mai usor spus, modul in care privim situatia ne va face sa o vedem ca fiind amenintatoare sau placuta. Deoarece oamenii sunt diferiti, traiesc in medii diferite, ei vor raspunde diferit la acelasi stimul, mai mult, unii vor face fata mai usor stresului decat altii.

Umorul poate fi o ustensila puternica. El ofera o perspectiva diferita problemelor pe care le intampinam, iar cu o atitudine de detasament simtim un nivel de control si de auto-protejare in mediul in care traim. Capacitatea de a rade de propria situatie (fie jenanta, o greseala la locul de munca, un dezacord cu o persoana apropiata) scade posibilitatea ca simptomele de depresie sa apara, mai mult, acestea sa se instaleze.

Tocmai prin faptul ca rasul aduce o oportunintate de eliberare a emotiilor negative care ar duce la schimbari bio-fizice, nocive pentru noi. Asadar, invata sa razi. Dezvolta-ti latura umoristica, o modalitate cu sanse de 100% de reusita pentru o stare psihica placuta.