Oare înnebunesc?

innebunesc

Aceasta este o întrebare pe care ajung să și-o adreseze mii de oameni. Poate aceeași întrebare v-aţi pus-o și voi într-o situaţie de mare stres.

Cei mai mulţi oameni care se întreabă dacă înnebuneasc nu sunt nebuni deloc. Această întrebare vine din frică, atunci când observă că ceva nu merge așa cum ar trebui să meargă și că nu poate fi controlabil.

“Oare înnebunesc?” este un gând care apare foarte des în atacurile de panică sau alte tulburări de anxietate. De exemplu, dacă cineva observă că are o senzaţie intensă de frică pe care nu o poate explica, la care se adaugă senzaţii de derealizare și ameţeli ori alte senzaţii inexplicabile, ajunge să se întrebe ce cauzează acele stări.

Datorită faptului că tulburările de anxietate sunt puţin cunoscute, unii oameni care experienţiază aceste senzaţii cred că s-ar putea să înnebunească. Tocmai faptul că nu au o explicaţie logică pentru ceea ce se întâmplă și pentru că nu s-au mai întâlnit cu astfel de stări îi face să gândească în acest mod.

Dar gândul unei posibile nebunii nu este decât un gând care exprimă o teamă decât o realitate. Suntem obișnuiţi să ne controlăm corpul și reacţiile, dar anxietatea nu este o reacţie controlabilă, ea fiind o reacţie autonomă. Asta înseamnă că dacă ceva ne cauzează frică, noi nu putem să o controlăm în mod direct ci doar indirect prin relaxare și modificarea atenţiei și a gândurilor.

Dar ce înseamnă până la urmă să înnebunești? Nebunia nu este o boală diagnosticabilă. Nebunia nici nu există defapt.

Nebunia este un termen popular care desemnează o anormalitate. Totuși este suficient să fii anormal ca să fii nebun? De exemplu oamenii foarte inteligenţi sunt anormali deoarece majoritatea populației are un grad de inteligenţă medie. După ceea ce desemnează nebunia, Einstein a fost probabil nebun.

Pe de altă parte, termenul de nebunie este folosit și ca o etichetă pentru tulburările psihice. Dar această etichetă este o prejudecată care nu ţine cont de diferenţele dintre tulburările psihice. Practic termenul de nebunie vine din necunoaștere și este o etichetă care se aplică fără discernământ.

Termenul de nebun mai este folosit și pentru persoanele care ajung să facă unele comportamente inexplicabile. Totuși, orice persoană ajunge uneori să facă unele comportamente inexplicabile pentru ceilalţi.

Așadar, dacă vă întrebaţi dacă înnebuniţi, răspunsul este că nu, nu înnebuniţi. Cel mai probabil experienţiaţi senzaţii pe care nu vi le puteţi controla și explica și de aceea ar fi nevoie să vă adresaţi unui specialist care ar putea să vă explice ce se întâmplă, din ce cauză și ce se poate face.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *