Alergia la cannabis şi riscurile consumului

cannabis

Cannabisul, un drog foarte consumat

Cannabisul este cea mai consumată substanţă ilegală din lume. Potrivit Naţiunilor Unite, între 125 şi 227 de milioane de persoane din întreaga lume consumă cannabis.

Este estimat că aproximativ 1% din populaţia U.E., adică vreo 12 milioane de oameni folosesc zilnic  substanţa. Cannabisul este consumat în forma marijuanei (flori şi frunze uscate) sau haşiş (THC – conţinută de răşina inflorescenţei).

Conţinutul de THC, principala substanţă psihotropică din cannabis, a crescut în ultimii zece ani. Un alt ingredient activ, cannabidiol (CBD) nu mai este prezent în multe tulpini.

Consumul de produse din cannabis cu un conţinut ridicat de THC şi scăzut în CBD cauzează efecte nedorite în cazul persoanelor cu o anumită predispoziţie.

Psihoze şi tulburări psihice datorate consumului de cannabis

Un review din 2015 (Hoch et. al.) sumarizează cercetările şi ceea ce se cunoaşte până în prezent despre potenţialele efecte adverse psihice şi fizice ale consumului recreaţional intensiv al cannabisului şi tratamentele posibile.

Rezultatele indică faptul că produsele din cannabis au un conţinut din ce în ce mai ridicat de THC în toată lumea, ca urmare a selecţiei şi modului de creştere a plantelor, pe când Cannabidiolul nu mai este detectabil.

O varietate de condiţii medicale se pot declanşa după utilizarea cannabisului, depinzând de vârstă, doză, frecvenţă, mod şi situaţie de utilizare ori dispoziţie. Se pot declanşa atacuri de panică, simptome psihotice, deficit de atenţie, concentrare scăzută, dificultăţi de coordonare motorie şi greaţă.

În particular, utilizarea intensă pe mai mulţi ani a unor doze ridicate poate duce la dependenţă, sindrom de retragere, afectarea gândirii, tulburări afective, psihoze, tulburări de anxietate şi boli fizice ce nu implică creierul (de respiraţie sau cardiovasculare).

În prezent, cea mai eficace modalitate de a trata dependenţa de cannabis implică o combinaţie de încurajare motivaţională, terapie cognitiv comportamentală şi management-ul situaţiilor. Pentru adolescenţi este recomandată şi terapia familială.

Nici un tratament farmacologic nu poate fi recomandat, deoarece dovezile eficacităţii lipsesc.

Alergia la cannabis

Un alt efect al cannabisului care abia începe să fie cercetat este alergia la cannabis. O cercetare (Nayak et. al. 2013) a identificat cazuri în care utilizarea marijuanei a fost asociată cu hipersensibilitate şi chiar răspunsuri anafilactice.

Alte simptome clinice asociate sunt: gât inflamat, rinită, faringită, respiraţie şuierătoare, dispnee, inflamarea pielii şi lăcrimare. Mîncărimile generalizate pot fi un alt efect alergic (Schwarzenbach Stöckli & Bircher, 2007).

Aşadar, marijuana nu este nici pe departe planta inofensivă pe care o promovează miturile, mai ales având în vedere selecţia culturilor cu un conţinut din ce în ce mai mare de THC. Multe persoane pot fi alergice la cannabis, fără să ştie acest lucru.

Dacă aţi consumat cannabis şi prezentaţi simptome, cel mai bine este să vă adresaţi unui medic sau psiholog.

 

 

  1. Ajay P. Nayak, Brett J. Green, Gordon Sussman, Noam Berlin, Hemant Lata, Suman Chandra, Mahmoud A. ElSohly, Justin M. Hettick, and Donald H. Beezhold – Characterization of Cannabis sativa allergens, 2013
  2. Eva Hoch, Udo Bonnet, Rainer Thomasius, Florian Ganzer, Ursula Havemann-Reinecke, – Risks Associated With the Non-Medicinal Use of Cannabis, Ulrich W Preuss Dtsch Arztebl Int. 2015 April
  3.  Simone Schwarzenbach Stöckli andAndreas J. Bircher – Generalized pruritus in a patient sensitized to tobacco and cannabis, 2007.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *