Sindromul Tourette este o tulburare neurologică moștenită, rară, caracterizată prin ticuri motorii și fonice (spasme musculare involuntare și vocalizări). Este de trei ori mai răspândit la bărbați decât la femei și a fost numit după Georges Gilles de la Tourette, care a descris pentru prima dată tulburarea în 1885. Debutul sindromului Tourette are loc de obicei între 2 și 15 ani și continuă până la vârsta adultă. Ticurile motorii preced ticurile fonice în aproximativ 80 la sută din cazuri, însă persoanele cu forme mai ușoare ale tulburării pot prezenta ticuri motorii sau fonice, dar nu ambele (Malli & Forrester-Jones, 2021).
Cum se manifestă?
Compulsia de a repeta cuvintele auzite și repetarea spontană a propriilor cuvinte sunt două simptome distinctive ale sindromului Tourette. Compulsia de a rosti obscenități poate fi de asemenea prezentă. Alte vocalizări care pot apărea includ mormăitul, lătratul, șuierături, fluierături și alte sunete fără sens.
Ticurile sunt zvâcniri bruște, mișcări sau sunete pe care oamenii le fac în mod repetat. Un exemplu în acest sens este sughitul. Chiar dacă nu vrei să sughiți, corpul tău o face oricum, în mod involuntar. Uneori, oamenii se pot opri din a face un anumit tic pentru un timp, dar este dificil, în cele din urmă persoana trebuind să facă ticul (Encyclopedia Britannica, 2017).
Primele simptome sunt adesea ticuri motorii care apar în zona capului și gâtului, ticurile fiind de obicei mai grave în perioadele stresante sau incitante.
Tipuri de ticuri
Ticurile se încadrează în trei categorii principale:
- ticuri motorii: mișcări ale corpului (clipirea, ridicarea din umeri sau smucirea unui brat)
- ticuri vocale: sunete pe care le face cu vocea sa (fredonat, strigătul unui cuvânt sau o frază)
- ticuri complexe: implică de obicei mai multe părți diferite ale corpului și pot avea un model (mișcarea capului de sus în jos, smucirea unui braț, săriturile, frecarea mâinilor și a picioarelor)
Cum poate fi tratat?
Deși nu există un remediu pentru Sindromul Tourette, există tratamente disponibile care ajută la gestionarea ticurilor, precum terapia psihocomportamentală, logopedia sau terapia prin muzică.
Stigmatizarea
Sindromul Tourette este o afecțiune care a fost stigmatizată și batjocorită în societatea contemporană. Cei diagnosticați au experimentat discriminări în numeroase domenii ale vieții, în special, în educație, viață socială, transportul public și ocuparea forței de muncă. Condiția a fost descrisă ca fiind “boala înjurăturii” de către mass-media.
Persoane remarcabile cu Sindromul Tourette
- Wolfgang Amadeus Mozart, celebrul compozitor clasic
- Howard Hughes, om de afaceri, inginer, aviator și producător de film
- David Beckham (sindromul Tourette manifestat prin OCD)
- Seth Rogen, actor canadian, scenarist, comediant și producător de film