Aşa cum reiese şi din articolul precedent, abilităţile sociale (social skills) ne ajută să interacţionăm cu ceilalţi, începând de la a saluta pe cineva până la a negocia într-o situaţie conflictuală.
Este important să deţii social skills, deoarece persoanele care au bune abilităţi sociale sunt mai populare în orice mediu s-ar afla; alături de colegi, prieteni, având o viaţă socială mai dezvoltată.
Aceştia se descurcă mai bine în situaţiile dificile pe care le întâmpină deoarece au un suport emoţional şi social pe care se pot baza.
Deasemenea, persoanele care sunt deschise şi plăcute au mai multă stimă de sine şi sunt mult mai bine acceptate de cei din jur, faţă de cele care sunt rezervate şi mai retrase. Astfel abilităţile sociale pot contribui la fericire.
Unele persoane se simt complexate şi văd interacţiunea cu ceilalţi ca fiind o povară dificilă şi stresantă. Ei ar putea să îşi dezvolte skill-urile sociale.
You can improve your social skills; eye contact, smiling, politeness, small talk.
Administrarea propriei imagini.
Gândeşte-te la imaginea ta şi cum vrei să fie văzută de către ceilalţi. Psihologul Dana Carney a sugerat că simplul fapt de a te arăta drept puternic poate transmite celorlalţi impresia unei persoane puternice şi te poate face să te simţi cu adevărat puternică şi cu o părere mai bună despre tine.
Terapia cognitiv-comportamentală, prin natura ei educaţională are un beneficiu adiţional – conduce la rezultate pe termen lung. Când oamenii înţeleg cum şi de ce fac anumite lucruri, le pot îmbunătăţi.
Până la urmă, skill-urile sociale sunt cele care ne ajută să ne atingem scopurile în societate, cu respect faţă de ceilalţi. Atingându-ne scopurile, putem fi mai mulţumiţi, mai împliniţi şi putem să-i ajutăm şi pe ceilalţi să şi le îndeplinească.
Social skills are all about collaboration.
Social competence is the ability to achieve personal goals in a social interaction while maintaining positive relationships with others over time and across situations.
Ford M Rubin & Rose-Krasnor (1992).
‘’