Uită de timiditate
Dacă ai învăţat că este mai bine să stai în banca ta sau că nu e bine să îi deranjezi pe alţii, se poate să fi învăţat ceva greşit.
Timiditatea este o inhibiţie, o formă prin care subiectul se centrează pe sine şi pe gândurile proprii, ceea ce îl poate împiedica să rezolve o activitate în care este implicat.
Reacţiile de timiditate se pot declanşa de la diferiţi factori sau situaţii. O persoană timidă se va desurca mai greu în contextele sociale deoarece preocuparea centrală va fi pe emoţiile proprii.
Individul se izolează de acţiuni sociale, ceea ce îl împiedică să socializeze cu familia, prieteni. colegi etc. Persoanele timide care suferă de anxietate socială se înroşesc atunci când vorbesc, transpiră excesiv sau tremură.
Anxietatea socială care însoţeşte timiditatea poate rezulta din cauza unui deficit a abilităţilor sociale. O persoană cu abilităţi sociale bine dezvoltate se poate descurca în mai multe situaţii sociale faţă de o persoana care încearcă să evite orice împrejurare în care este nevoită să vorbească sau să atragă priviri asupra ei.
Când vorbim despre timiditate, automat vorbim şi despre ruşine. Studiile au rătat că mediul de acasă, pare să fie un factor decisiv pentru dezvoltarea ruşinii. Convingerile părinţilor, relaţia pe care o au cu copiii şi valorile pe care le transmit contribuie în mod semnificativ la dezvoltarea ruşinii.
Timiditatea se învaţă!
Chiar dacă are o componentă genetică, timiditatea nu este înnăscută, ea se poate forma de mic copil iar la adulţi poate creea dificultăţi atât în îndeplinirea sarcinilor cât şi în interacţiunea cu ceilalţi.
Având în vedere că timiditatea se învaţă, ea este reversibilă, iar o persoană timidă poate deveni o persoană mai îndrăzneaţă.
Pentru a elimina dezavantajele timidităţii individul poate învăţa să îşi recunoască emoţiile şi să le controleze.
După ce au fost conştientizate şi acceptate, emoţiile se pot menţine la un nivel acceptabil astfel încât să nu creeze un impediment în viaţa individului. Acest demers poate fi pus în practica mai des pentru a învinge fobia socială sau ruşinea.
Conştientizarea şi acceptarea emoţiilor sunt primul pas, exprimarea lor poate să ajute şi mai mult la depăşirea timidităţii şi anxietăţii.
Să vorbeşti despre timiditatea ta, poate fi cel mai bun lucru. Cel mai greu este însă de a depăşi blocajul.