Stima de sine – cum o redobândim?

Stima de sine
Photo by Edu Lauton on Unsplash

Nuanțe de trăiri feminine

Cum să îți crești stima de sine

Stima de sine poate fi influențată de evenimente de viață, cum ar fi o despărțire sau probleme financiare, lipsa atenției partenerului sau o relație abuzivă.

În general, femeile au un număr de credințe auto-limitative, care le împiedică să meargă înainte. Fetele, în perioada adolescenței, au o stimă de sine scăzută, puține așteptări de la viață și mai puțină încredere în forțele proprii comparativ cu băieții în perioada adolescenței.

Există 3 pași pentru a provoca convingerile auto-limitative:

 

1. Identificarea

Unele persoane ar putea fi conștiente de dubiile interne și de temerile generale, iar altele ar putea avea nevoie de timp pentru a cerceta mai în profunzime gândurile care le împiedică să acționeze. O cale buna de a le evidenția este de a monitoriza ceea ce se declanșează din punct de vedere emoțional.

Dacă sunt situații particulare care vă fac să vă simțiți anxioase, reflectați la sursa care duce la aceste emoții.

 

2. Provocarea convingerilor auto-limitative

Odată identificate, trebuie găsite dovezi care să le contrazică.

 

3. Înlocuirea convingerilor auto-limitative cu o narațiune mai rațională, mai rezonabilă și mai optimistă.

Studiile arată că femeile au tendința de a credita circumstanțele altora pentru succes. Bărbații fac opusul, succesul se datorează eforturilor și talentelor lor. Dacă atribuim succesul unor factori externi, atunci încrederea de sine se diminuează.

Femeile tind să atribuie eșecul lipsei de capacitate intrinsecă sau efort, iar bărbații dau vina pe circumstanțe externe, precum dificultatea sarcinii.

Femeile răspund la eșec într-o formă globală, pun la îndoială toate abilitățile.

 

Comparativ cu bărbații, femeile tind să evite situațiile unde poate apărea eșecul, pentru a-și proteja stima de sine.

Studiile confirmă importanța modelului de rol pentru încrederea în sine și performanța femeilor.

O altă cale de a dezvolta stima de sine, este vizualizarea pozitivă. Conform cercetărilor care folosesc imageria creierului, vizualizarea funcționează pentru că neuronii interpretează imageria ca un echivalent pentru acțiunea din viața reală. În psihologia pozitivă, vizualizarea înseamnă imaginarea celui mai bun sine.

 

Deoarece teama de eșec poate ține pe loc femeile, este important ca ele să aibă strategii și unelte de a se adapta la eșec. Unele cercetări arată că creșterea mentală poate fi dezvoltată și are efecte asupra performanței.

 

Cum putem să ne creștem stima de sine?

1. Provoacă gândurile negative despre sine, prin înlocuirea cu gânduri care arată la ce vă pricepeți. Se poate face o listă cu lucrurile pe care le faceți cel mai bine.

 

2. Aveți grijă de persoana dumneavoastră.

Hrănirea corectă, exercițiile fizice care produc endorfine, vă fac să vă simțiți mai bine si stimulează o dispoziție mai pozitivă. Când faceți exerciții fizice, se diminuează stresul și vă simțiți mai bine cu propria persoană.

 

3. Relaxați-vă!

Trăirea constantă a stresului poate juca un rol imens în a dezvolta o stimă de sine scăzută. De cele mai multe ori, ne face să avem trăiri negative, scade încrederea în sine și cel mai probabil apare oboseala atât fizică, cât și psihică.

 

4. Stabilirea de scopuri

Rezervați-vă timp pentru a reflecta zilnic la ceea ce vreți să obțineți. Apoi, stabiliți-vă scopuri realiste pentru fiecare zi și conturați progresul acestora prin a vă nota toate realizările.

 

5. Ajută pe cineva.

Poate fi un prieten, un membru al familiei care are probleme. Ați putea să îi oferiți un sfat sau pur și simplu să fiți acolo pentru el.

 

6. Adoptați o perspectivă diferită.

Priviți din mai multe unghiuri o situație complicată. Încercați să înlocuiți gândurile negative cu o atitudine pozitivă.

 

7. Încercați lucruri noi.

 

8. Înconjurați-vă de oameni care vă fac să vă simțiți bine sau în siguranță.

Uneori e nevoie doar să petrecem timp cu prietenii sau membrii familiei pentru a ne simți mai bine.

 

9. Acceptați-vă!

Autoacceptarea și autocunoașterea sunt elemente vitale pentru a dobândi încrederea de sine. Când vă face cineva un compliment, doar mulțumiți-le și acceptați complimentul ca pe o realitate.

 

10. Păstrați memento-uri vizuale.

Memento-urile sunt o cale bună de a observa toate lucrurile bune pe care le faceți.

 

Să fiți voi, acum și de acum încolo!

Nu vă subestimați puterea și nici capacitățile.

Priviți în jur și zâmbiți. Prin lume și printre oameni întotdeauna trebuie să treceți încrezătoare. Singura putere care vă însoțește pretutindeni, este a VOASTRĂ!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *