Trăind cu diabetul

diabetul

Ce spun doctorii

Știm din definiţia clasică a diabetului că este o afecţiune cronică caracterizată de prezenţa excesivă de zahăr în urină ca urmare a unei hiperglicemii (exces de zahăr în sânge), cauzat de o insuficienţă a secretarii insulinei de către pancreas. 

Mai mult decât atât, aflăm de la medicul diabetolog informaţii despre regimul alimentar și calcularea carbohidraţilor, planuri de exerciţii fizice, prevenirea apariţiei bolilor cardiace, tratamentul cu insulină, verificarea și monitorizarea glicemiei, posibile complicaţii care pot apărea pe fondul bolii  precum și multe alte detalii medicale și sfaturi despre ţinerea în frâu a diabetului.

Ce nu spun doctorii

În schimb, ceea ce nu li se oferă pacienților  este un insight cu privire la stresul acumulat din nevoia de a-și trăi viaţa după aceste planuri și  regimuri, în limitele fizice impuse de boală.

Imaginaţi-vă cât de greu este pentru un adult sănătos din punct de vedere fiziologic să se regleze emoţional în perioadele de stres ridicat; acum adăugaţi și o boală care vă forţează să vă organizaţi activităţile unei zile în funcţie de orarul de masă, care la rândul ei trebuie planificată și calculată în avans.

Să ai o calitate bună a vieţii, având diabet,  necesită  tărie emoțională deoarece este o boală dură. Mai mult decât un regim alimentar adecvat și tratamentul medicamentos, să rămâi puternic din punct de vedere emoţional, este crucial pentru a reduce stresul și menţinerea glicemiei în parametri normali.

Cu toate astea, de cele mai multe ori, oamenii neglijează aceste aspecte ale sănătăţii mintale. Însă, oferind atenţia cuvenită propriilor gânduri și emoţii, diabetul poate fi stăpânit și persoana poate să trăiască o viaţă lungă și prosperă.  În acest sens, avem următoarele sfaturi:

  1.  Cucerește-ţi fricile!

Frica este o emoţie negativă, dar sănătoasă și adaptativă. Însă, atunci când temerile iau amploare și ajungeţi să vă simţiţi neajutoraţi și  fără speranţă , este timpul să faceţi ceva.

Informaţi-vă! Cea mai bună modalitate în acest caz, este să cambateţi frica cu informaţii. Aflaţi de la doctorii specialiști sau din programe de educare despre beneficiile imense ale unei bune îngrijiri a bolii.

Și cel mai important, amintiţi-vă că numai voi sunteţi în control a propriei îngrijiri și că nu diabetul în sine cauzează probleme, ci un control slab al acestuia.

  1.  Învingerea depresiei

Depresia este o problemă majoră în societatea modernă, iar la persoanele cu diabet face că nivelul glicemiei să crească, iar când acesta îţi scapă de sub control, depresia devine și mai greu de doborât și se creează un cerc vicios din care este tot mai greu să scapi.

Ce poţi să faci? Să fii atent la primele semne de apariție a unui episod depresiv și anume: dacă te simţi trist și fără speranţă, ţi-ai pierdut interesul  în micile plăceri, ai probleme cu somnul și simţi că nu ai un motiv să te ridici din pat dimineaţa, vorbește cu doctorul tău despre asta.

Mai mult decât atât, poţi chiar să eviţi depresia prin a dormi bine, a fi activ, a petrece timp împreună cu persoanele dragi în fiecare zi și a include activităţi în programul zilnic care îţi oferă recompense semnificative personal. În momentul în care s-a instalat depresia și devii conștient de asta, cere ajutorul unui psiholog care te poate îndrepta spre consiliere terapeutică sau tratament medicamentos.

  1. Înfrânge negarea

Negarea este un instrument folositor pentru a face faţă diabetului, însă devine dezadaptativă atunci când  se tranformă într-un mod de viaţă.  Cum puteţi evita sau ieși din asta? Din nou, informaţi-vă și ţineţi cont de faptul că, deși ignori boală și te simţi bine momentan, această tot continuă să îi facă rău corpului.

Amintiţi-vă  că nu treceţi prin boală de unul singur. Confesaţi-vă unui prieten despre gândurile și emoţiile pe care le aveţi. Sprijinul pe care îl obțineţi vă poate ajuta să câștigaţi o altă perspectivă și să daţi sens propriilor emoţii.

  1.  Renunţarea la vină

Nu  sunteţi rău pentru că nu aţi făcut sport astăzi sau pentru că nu aţi mâncat ce și cât trebuia aseară. Nimeni nu poate să respecte corect 100% planul alimentar și sportiv. Trebuie să vă amintiţi că nu sunteţi de vină pentru boala pe care o aveţi, cauza principală fiind o predispoziţie genetică pe care nu o puteţi controla.

În ultimul rând, nu vă mai criticaţi pentru  greșelile ocazionale, ci felicitaţi-vă pentru toate eforturile pozitive pe care le faceţi în stăpânirea bolii. Toată lumea merită o laudă din când în când, și voi cu siguranţă meritaţi una.

Notă: Deși articolul este destinat persoanelor care suferă de diabet sau care au persoane dragi afectate de acesta, sfaturile de mai jos se aplică oricărui tip de boală care necesită monitorizare și îngrijire constante de-a lungul vieţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.