Terapia de cuplu – ce așteptări poţi să ai

terapia_de_cuplu

Salvarea relaţiei

Mulţi oameni aleg  terapia de cuplu atunci când relația pe care o au nu mai merge atât de bine. Cei care fac această alegere se așteaptă adesea la “salvarea relaţiei”.

Însă, înainte de a trece la salvare este nevoie de a înţelege cât mai bine ce se întâmplă. Dinamica relaţiei este influenţată de foarte mulţi factori individuali ce ţin de ambii parteneri.

Faza I – evaluare

Așadar, înainte de a se trece la terapia de cuplu propriu zisă este nevoie de o evaluare a persoanelor implicate.

Trecerea prea rapidă la terapia de cuplu poate să fie o greșeală. Uneori, unul dintre parteneri poate să sufere de depresie, anxietate sau o tulburare de personalitate. Într-un astfel de caz, este recomandabilă terapia individuală sau și terapia individuală pe lângă cea de cuplu.

În plus, există și terapie individuală pentru probleme de cuplu. În acest caz, o persoană poate să conștientizeze pattern-urile de comportament dezavantajoase pe care le are în relaţie și să găsească alternative de a se comporta.

Unele probleme nu se pretează la rezolvarea în cuplu și pot să fie rezolvate mai bine individual.

Mai există și cazurile în care nu există un angajament pentru relaţie. Adică cineva nu este sigur că vrea să menţină relaţia. Și în acest caz este utilă o terapie individuală în care să se clarifice ce își dorește acea persoană.

Evaluarea poate să dureze și 3 ședinţe.

Terapia de cuplu ideală – faza II

Odată ce evaluarea se încheie, și fiecare își dă seama de plusuri și minusuri, se poate trece la o înţelegere mai bună a interacţiunii.

Aceasta este a doua etapă. În acest stadiu se face un efort ca fiecare să înţeleagă ce se întâmplă. De unde izvorăsc conflictele, care este sursa lor. Doar o analiza amănunţită a conflictelor poate să indice vulnerabilităţile proprii și ale relaţiei. În plus, este mai bine înțeleasă compatibilitatea.

Asta înseamnă că până în ședinţa a 7-a tot ce se face este de a înţelege cât mai bine ce se întâmplă și din ce cauză. Cei mai mulţi care vin în terapie de cuplu s-ar aștepta deja la schimbări și sfaturi.

Totuși oamenii nu se schimbă așa ușor, iar sfaturile sunt cu greu respectate. În relaţie există obișnuinţe și automatisme rezistente la schimbare. La fel ca și în cazul rezolvării de probleme, o problemă bine definită este pe jumătate rezolvată.

Uneori, tot ce iși dorește o persoană este ca vocea să îi fie ascultată și înţeleasă.

Faza III – schimbarea

Schimbarea vine cu greu la îndemnurile din afară. Schimbarea vine mai ales când există o motivaţie internă în acest sens.

Primele faze care au adus o înţelegere mai bună a situaţiei de ansamblu indică și posibile alternative. În această fază fiecare poate să-și dea seama ce să schimbe și cum să schimbe.

Alternativele vin din interior și în felul acesta atunci când sunt puse în practică rezistă în timp.

Această fază poate dura 3-4 ședinţe.

Ultima fază – mentenanţa

Poate că mentenanţă este un cuvânt mai degrabă tehnic. Dar văzând relaţia ca un sistem, termenul de mentenanţă nu pare deplasat.

Odată ce au avut loc schimbări în sistem și acesta și-a restabilit echilibrul, mentenanţa este o acțiune firească ce are rolul de a menţine această stare.

Schimbările implementate se pot pierde cu ușurinţă dacă nu sunt exersate, reluate și repetate. Faza de mentenanţă este poate și cea mai lungă durând până la 10 ședințe.

Dar puţine cupluri ajung până în ultima fază. Cele mai multe nu trec de evaluare. Scopul terapiei de cuplu nu este doar salvarea relaţiei. Terapia de cuplu ar trebui să clarifice pentru individ dacă merită sau nu să continue o relaţie.

Când are terapia de cuplu succes?

Uneori relaţiile pot să facă mai mult rău decât bine. Există cercetări care arată că persoanele aflate în relaţie sunt mai fericite și trăiesc mai mult. Dacă relaţia merge bine. Dar persoanele aflate în relaţii distructive trăiesc mai puţin și sunt mai nefericite decât cele singure.

Uneori nici terapia de cuplu nu poate schimba o relaţie disfuncțională. Asta înseamnă că suma incompatibilităților o depășește pe cea a compatibilităților. Atunci, despărţirea poate să pară o variantă mai bună.

Așa că, succesul terapiei de cuplu nu cred că rezidă în faptul dacă două persoane rămân împreună. Succesul terapiei de cuplu rezidă în îmbunătăţirea stării pe care două persoane o au.

Pentru a stabili o ședință puteți să ne contactați la numărul: 0749110148

  1. Sunt foarte folositoare informatiile acestea, sunt intr-o relatie de trei ani de zile si am impresia ca nu mai merge, el spune ca totul este bine dar eu am impresia ca ma lovesc de un zid, orice ii spun pare ca nu intelege. Cred ca am avea si noi nevoie de terapie de cuplu/

  2. Îmi place ceea ce am citit. Oarecum, este ceea ce am asteptat. Cred ca asta trebuie sa facem, sa ne salvam viata. De cuplu și a noastră. Mulțumiri.

  3. Buna. Cam ce costuri sunt pe sedinta? Vad ca trecerea de la o faza la alta sunt necesare un nr de sedinte. As fi interesanta cam ce costuri ar fi pentru a-mi calcula bugetul inainte de a intra intr-o astfel de terapie

    1. Buna ziua, pentru terapia de cuplu o sedinta costa intre 250 si 400 de lei in functie de terapeut, o sedinta individuala costa intre 200 de lei si 300 de lei în funcție de terapeut, dupa prima sedinta de evaluare puteti afla mai multe despre cate sedinte ar fi nevoie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.