Ce are cealaltă femeie și nu am eu?

cealalta_femeie

Este cealaltă femeie mai bună decât mine?

Comparaţii de acest gen, cu persoane de acelaşi sex, pot să pară ridicole la o primă vedere. Dar ele sunt deopotrivă prezente atât în mintea femeilor cât şi a bărbaţilor.

Astăzi discutăm totuşi de cazul femeilor care ajung să se compare cu “cealaltă femeie”.

Uneori această comparaţie se poate transforma într-o obsesie care revine din nou şi din nou în minte. Ceea ce o declanşează poate să fie infidelitatea in cuplu sau o părăsire. Dar un astfel de eveniment nu este suficient ca să declanşeze obsesia în sine.

Este nevoie de ani de sedimentare a unor convingeri negative despre propria persoană. Aceste convingeri pot să apară încă din primii ani de viaţă când părinţii fac greşeala să îşi compare fiicele cu alte fete care sunt mai frumoase, mai “bune”, mai ascultătoare sau mai silitoare.

Ori pot să apară datorită unor experienţe negative cum ar fi o respingere, comparaţii pe care le fac bărbaţii, critica din partea celor apropiaţi.

În definitiv este vorba despre  ce fel de stimă de sine ai. În cazurile de stimă de sine scăzută, comparaţiile vor fi cu atât mai inegale.

Încearcă să nu te pierzi în comparaţiile cu ceilalţi. Descoperă-ţi calităţile şi lasă-le să strălucească.


Jennie Finch

Încetează să te mai compari cu alte femei

Cu toţii ne comparăm cu alte persoane. Este un mecanism normal prin care fiecare poate să-şi vadă rolul în societate sau atractivitate faţă de persoanele de sex opus.

Problema nu este neapărat comparaţia, ci modul în care te compari. Dacă te-ai compara în modul cel mai obiectiv, probabil ai vedea că fiecare are defecte şi calităţi şi că nu eşti mai prejos de cealaltă.

Dar dacă la fiecare comparaţie balanţa se înclină în defavoarea ta, înseamnă că s-ar putea să te compari inegal. Comparaţiile inegale sunt cele în care pui în balanţă defectele tale cu calităţile celeilalte persoane.

Într-adevăr unele persoane sunt mai atractive din punct de vedere fizic, dar când vine vorba de calitatea unei relaţii, aspectul fizic începe să conteze din ce în ce mai puţin.

În al doilea rând, dacă un bărbat preferă o femeie în defavoare alte femei, nu înseamnă că prima este mai bună decât cealaltă.

De multe ori aud că “dacă nu mă preferă el pe mine” atunci nu contează şi “înseamnă că nu sunt destul de bună pentru el”. Dar această concluzie, deşi se referă la un caz singular, ajunge să fie generalizată. “Nu sunt destul de bună”.

Acest “nu sunt destul de bună”, nu a apărut acum, când ai fost înşelată sau părăsită ci a fost undeva în subconştientul tău şi abia acum a ieşit la iveală şi te face să te simţi foarte rău.

Unele femei care ajung să facă astfel de comparaţii inegale pot fi foarte atractive sau pline de calităţi. Deci nu contează neapărat ce calităţi ai. Contează foarte mult cum te evaluezi.

Pe de altă parte, o persoană este unică şi incomparabilă. Să compari două persoane este ca şi cum ai compara un calculator cu o maşină şi ai zice care este mai bun.

Dacă cineva îşi doreşte o maşină, nu înseamnă că un calculator nu este bun. Fiecare preferă altceva. Important este să nu laşi persoana care nu te preferă să fie criteriul de comparaţie.

 

Ca să fii frumos înseamnă să fii tu. Nu trebuie ca alţii să te accepte. Este necesar ca tu să te accepţi pe tine.


Thich Nhat Hanh

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.