Află cum poate fi înlăturată depresia mai ușor

depresia

Depresia este una dintre cele mai frecvente boli din societatea noastră. Aceasta prespune o energie scăzută, tristeţe, deprimare, probleme cu somnul și alimentaţia, lipsa de speranţă, probleme de concentrare, retragere, vinovăţie, gânduri negative.

Printre factorii care contribuie la depresie se află anumite particularităţi ce ţin de genetică, chimia creierului, mediul de viață, modul de gândire, mediul social, stresul.

Tratamentele disponibile la ora actuală constau în psihoterapie și medicaţie. Psihoterapie este la fel de eficientă ca și medicaţia, dar fără efecte adverse.

Una dintre formele de psihoterapie este terapia de grup pentru depresie.

O căutare pe google arată că terapia de grup pentru depresie este cea mai căutată terapie de grup.

Popularitatea terapiei de grup pentru depresie este susţinută de foarte multe cercetări care arată că participarea în grupuri de suport este benefică și că tratamentul este eficient.

5 Beneficii al terapiei de grup pentru depresie

1. Suportul social contează foarte mult în tratarea depresiei. Depresia poate să facă o persoană să se izoleze social. Izolarea socială cauzează de obicei o stare negativă. O persoană depresivă care se izolează poate să-și agraveze depresia.

Participând la un grup, o persoană are parte de suport și poate vedea că nu este singură. Simpla socializare și comunicare are un efect pozitiv deoarece oamenii primesc încurajări atunci când este cea mai mare nevoie.

2. Schimbarea gândurilor negative este mai ușoară când sunt mai multe persoane care aduc dovezi contrarii. Când ești în depresie nu prea vezi cum ai mai putea să ieși vreodată din acea stare. Exemplele concrete îţi pot arăta că totuși se poate. Că se poate trece peste depresie și că starea se poate ameliora, că nu rămâne întotdeauna la fel.

Și alte gânduri negative în legătură cu sinele sau cu performanţa sunt mai susceptibile la schimbare într-un grup. Nu toţi oamenii gândesc la fel atunci când sunt depresivi. Observând iraţionalitatea unor gânduri la alte persoane poate duce la sesizarea iraţionalităţii în propriile gânduri.

3. Activitatea se poate imbunătăţi și ea ca urmare a participării la un grup. Când sunt mai mulţi oameni există mai multe idei. Poate fi foarte dificil pentru o persoană depresivă să facă activitățile pe care le făcea înainte de a fi depresivă. De asemnea poate fi dificil de a găsi activități plăcute.

În acest caz grupul poate oferi idei de activități și modalităţi de a trece peste obstacole. În afara de asta, există posibilitatea de efectua activități împreună. Dacă cineva vrea să joace tenis sau basket și are nevoie de coechipieri, se poate gasi cineva căruia să-i placă același tip de activitate.

4. Schimbul de informaţii este esenţial. Prin participarea la un grup și la o comunitate se pot schimba informaţii care sunt de ajutor.

Informaţiile pot fi despre carţi, site-uri, tratamente disponibile sau alte lucruri care se dovedesc a fi de ajutor.

5. Înlăturarea stigmei și a prejudecăţilor se poate face doar făcând cunoscut și altor oameni ce înseamnă depresia și ce se întâmplă atunci când ești depresiv.

Vorbind și cu alte persoane care poate nu ascund depresia lor cineva poate să vadă că nu este atât de grav să vorbești despre asta în public. Există acum vedete care au recunoscut public că au suferit de depresie. Andrew Solomon, un profesor universitar povestește în cartea “Demonul amiezii” despre experiența pe care a avut-o cu depresia. Iar proiecte de genul Faţa ascunsă arată că în România oamenii încep să accepte depresia și să renunţe la prejudecăţi și la stigmă.

Așadar, participarea la terapia de grup aduce avantaje importante. Reticenţa pe care o au oamenii pentru această formă de terapie, nevrând să se expună, îi privează de un suport important. Terapia de grup poate să facă tratarea depresiei mult mai ușoară.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *