Ejacularea precoce

Ejacularea precoce
Photo by Daniil Onischenko on Unsplash

Ejacularea precoce

Problemele de natură sexuală precum ejacularea precoce (EP), de obicei, implică factorii de natură fiziologică, psihologică și culturală. S-au identificat factori comuni care s-au asociat cu EP, pe care furnizorul de servicii medicale ar putea să-i exploreze în timpul evaluării cu pacientul sau cuplul în cauză. Acești factori de risc pot să apară independent sau simultan în cazul oricărui bărbat, în orice perioadă. Explorând împreună cu pacientul sau cu cuplul, poate să ajute la înțelegerea naturii disfuncției, cum afectează pacientul, partenerul și relația.

 

Factorii fiziologici au o varietate mai largă de implicații. În primul rând, orice om bănuit că a dezvoltat EP recent ar trebui să fie trimis pentru un examen medical, care ar putea include o atenție crescută asupra tractului urinar și anomaliilor endocrine. În al doilea rând, psihologul educă pacientul cu privire la posibilele diferențe biologice inerente (care pot să apară în mod natural) în răspunsul ejaculator, eliminând astfel o parte din povara vinovăției și a responsabilității adesea asociate cu această disfuncție sexuală.

 

Factorii psihologici, incluzând factorii culturali, tiparele comportamentale învățate, expectanțele personale ale bărbatului față de performanțele sale, anxietatea și vinovăția referitoare la interacțiunile cu partenerul, toate acestea pot să influențeze răspunsul sexual al unui bărbat, inclusiv tiparele de ejaculare. Mai mult decât atât, componentele psihologice și biologice se pot preceda reciproc sau pot oferi întreținere reciprocă. Efectele reciprocității datorate eșecului sau a deficienței sexuale pot să includă scăderea încrederii în sine, autoeficacitatea sexuală și eficacitatea relației.

 

Oricare dintre cele menționate mai sus pot crea o mentalitate îndreptată spre eșec care poate să mențină sau să intensifice problema. Uneori, sublinierea tiparelor de răspuns învățate utilizate de către bărbat pentru a contracara problema, de fapt, agravează situația și poate favoriza un sentiment de incapacitate de a recâștiga controlul asupra afecțiunii (ex. încercarea de a amâna ejacularea prin gânduri care nu produc excitație sau distrag atenția). Încercările anxioase de a controla răspunsul ejaculator pot duce uneori la un control general mai scăzut.

 

  Un psiholog ar putea să beneficieze de cunoștințele despre istoricul actual sau trecut al pacientului, implicând tulburările anxioase, depresia, tulburările psihopatologice sau tiparele psiho-comportamentale neobișnuite, deoarece acestea pot să ne ajute să explicăm riscul, etiologia sau exacerbarea simptomelor EP sau a problemelor bărbatului în relația de cuplu.

 

Deși ejacularea precoce este o problemă a bărbatului, aceasta poate să-l afecteze și pe partenerul acestuia. Partenerul poate să împărtășească suferința, îndoiala de sine și insatisfacția asociată cu această condiție, și apariția unei lipse în satisfacție sexuală poate avea un impact negativ asupra relației diadice (de cuplu). În plus, o parteneră/un partener cu propriile sale probleme sexuale (ex. disfuncții sexuale, atitudini negative legate de sex, anumite convingeri religioase etc.) pot să exacerbeze problema sau, la fel de important, să interfereze cu eficiența programului de tratament.

 

Este foarte utilă evaluarea atât a bărbatului, cât și a partenerului său pentru a determina impactul EP asupra relației de cuplu, de asemenea, dacă este posibil, să implicăm și partenerul în procesul terapeutic, astfel încât acesta devine o parte din soluție pentru rezolvarea problemei. Abordarea atât a problemelor legate de sexualitate, cât și cele non-sexuale, care adesea sunt interrelaționate, de obicei duc la obținerea unor rezultate mult mai pozitive decât abordarea doar a unor răspunsuri restrânse, cum ar fi latența ejaculării.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie:

Althof S. E. (2016). Psychosexual therapy for premature ejaculation. Translational andrology and urology, 5(4), 475–481. https://doi.org/10.21037/tau.2016.05.15

Rowland, David & Cooper, Stewart. (2017). Treating Men’s Orgasmic Difficulties. 10.1002/9781118510384.ch6.

Melnik T, Glina S, Rodrigues OM Jr. Psychological intervention for premature ejaculation. Nature Review Urology 2009;6(9):501–8. DOI: 10.1038/nrurol.2009.147 Review

 

Rowland DL, Patrick DL, Rothman M, Gagnon DD. The psychological burden of premature ejaculation. Journal of Urology 2007;177:1065–70..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.