Optimism sau pesimism?
Optimismul înseamnă o proiecţie pozitivă asupra viitorului. El presupune o gândire mai ales pozitivă.
Am observat că optimismul este considerat din ce în ce mai mult ca fiind nerealist. Pesimismul, tendinţa de gândi într-un mod negativ, fiind considerat mai realist.
Dar mă întreb cât de realist este să fii pesimist şi cât de realist este să fii optimist? Realitatea este totuşi foarte greu de definit. O să considerăm realitate ceea ce poate fi obiectivat. Dovezi tangibile care sunt recunoscute de mai mulţi oameni.
Haideţi să facem un experiment
Propun să facem împreună un experiment. O să vă rog să vă gândiţi la toate lucrurile bune şi rele care se pot întâmpla în săptămâna următoare, după care le bifăm pe cele care se adeveresc. În acelaşi timp notăm toate situaţiile pe care nu le-am prevăzut şi cărora le putem da o valenţă pozitivă sau negativă.
Dar mai avem o problemă. Ce poate fi considerat negativ şi ce poate fi considerat pozitiv? Negativitatea sau pozitivitatea ţin de subiectivitate. Dar pentru a încerca să le obiectivăm propun să considerăm pozitivul în sens practic ca fiind ceva ce aduce avantaje sau plusuri iar negativul, ceva care aduce dezavantaje.
Discriminarea pozitivului de negativ este foarte importantă în această situaţie.
Dacă veţi face acest experiment, probabil veţi observa că lucrurile pozitive sunt chiar mai multe decât cele negative (dacă treceţi printr-o perioadă foarte nefastă chiar acum, ea poate fi prelungită la o lună, un an, doi ani pentru o obiectivitate mai mare).
Pesimism împotriva dezamăgirilor
Și atunci cum se face că foarte mulţi oameni consideră optimismul nerealist? În aceste cazuri este vorba de un mecanism de coping care să protejeze împotriva dezamăgirilor.
Probabil ei ar zice că este mai bine să te gândești că nu o să îţi iasă ceva pentru că atunci când îţi va ieși te vei simţi foarte fericit. În schimb, dacă te gândești că o să se întâmple ceva bine și nu se întâmplă vei fi foarte dezamăgit.
Dar care sunt efectele unui astfel de tip de gândire? Dacă te gândești înainte să pleci undeva, că nu o să ajungi, îţi mai vine să pleci? De cele mai multe ori, în virtutea influenţei pe care gândurile o au asupra noastră , să te gândești negativ te poate chiar împiedica să faci efectiv ceva. Și în plus faţă de asta s-ar putea să fie total nerealist. Cea mai bună dovadă pentru un rezultat este testarea.
Chiar dacă în trecut te-ai confruntat cu aceleași probleme și ai avut un rezultat negativ, nu înseamnă că și în viitor va fi așa. Lucrurile nu rămân la fel și atunci este posibil un alt rezultat.
Așadar, dacă dai un examen, dacă îţi cauţi un job, o parteneră sau un partener, nu ai de unde să știi de dinainte dacă vei obţine sau nu rezultatul dorit, dacă ai facut tot ce ţine de tine. Există șanse mari ca aceste lucruri să se întâmple. Dar gândind că nu prea se poate, că e greu, că sunt slabe șanse, atunci pesimismul te poate împiedica.
Optimism pentru rezultate
Gândind optimist, că ceva bine se poate întâmpla, asta te poate face să depui mai mult efort și să ai rezultate mai bune. Desigur, există și posibilitatea ca oricât efort ai depune tot să pici un examen și să fii dezamăgit, gândindu-te iniţial că îl vei lua.
Și atunci este important cum faci faţă la dezamăgire, dacă te critici, ești aspru cu tine, sau dacă încerci să vezi și părţile bune, că poate acum ai mai multă experienţă.
Întotdeauna se vor întâmpla și lucruri bune și lucruri rele. Prevederea lucrurilor rele, precauţia, este un stil de gândire moștenit a cărui efecte benefice sunt supraevaluate.
Optimismul, gândirea pozitivă și experimentarea sunt din păcate subestimate. Dar de foarte multe ori este bine să experimentezi fără să supra-analizezi, fiind optimist.
Poate că ne protejăm prea mult și uităm să fim curajoși. Dacă am fi mai optimiști cred că am fi mai întreprinzători.
Încearcă să prevezi lucrurile pozitive și vei vedea că optimismul te poate ajuta foarte mult.
Nu trebuie să mă crezi pe cuvânt. Te invit doar să experimentezi!
Conceptualizarea propusa mi se pare din start gresita. Cum definim in mod obiectiv ce inseamna un “dez/avantaj”, atata timp cat el este legat in mod direct de scopurile pe care le are o persoana? Apoi, in lipsa unur studii care sa sustina acest lucru, nu cred ca putem afirma ca intr-un anumit interval de timp se intampla mai multe lucruri pozitive/negative. Sigur ca putem da in extrema in care gasim partea buna si in faptul ca ti-a furat cineva portofelul sau ca ti-a luat foc casa, dar este adaptativ sa vedem tot timpul doar partea plina a paharului?
Apoi, exemplul cu calatoria mi se pare iarasi destul de nerelevant, dovedeste el ca pesimismul e mai detrimentar decat optimismul? Din punct de vedere evolutionism, pesimismul e clar mai adaptativ decat optimismul. Daca te avanti intr-o jungla si te papa tigrul nu traiesti ca sa-ti poti transmite genele optimiste. In plus, exista studii care arata ca performanta pesimistilor nu este mai scazuta decat a optimistilor, diferenta consta in scopurile pe care si le fixeaza, pesimistii stabilindu-si de regula obiective mai putin ambitioase decat optimistii. Dar din nou, exista un status quo care afirma ca fiecare trebuie sa fim cei mai ambitosi, cei mai intreprinzatori, cei mai?
In final, opinia mea personala este ca optimismul nu e vazut ca nerealist, ci este impins din toate partile ca fiind dezideratul social ultim si singura cale de a ajunge la fericire, lucru care mi se pare destul ne nejustificat si obositor.
Buna Serban, nu am incercat sa conceptualizez termenii ci doar sa-i utilizez in sens practic, articolul nu se adreseaza oamenilor de stiinta ci tuturor oamenilor, intr-adevar este destul de greu de conceptualizat binele, raul, pozitivul si negativul, dar nu am pus accent pe acuratetea termenilor cat pe ideea ca oamenii ar trebui sa distinga pozitivul de negativ cat mai corect.
In al doilea rand, eu nu zic ca o sa se intample mai multe lucruri bune, am folosit termenul de probabil, si nu avem nevoie de studii ca sa ne arate asta, este suficient sa conducem noi un experiment.
Deasemenea, nu contest avantajele pesimismului, ci ma concentrez pe dezavantaje lui si pe avantajele optimismului. Ideea nu este ca toti oamenii sa fie optimisti oricand si cand le ia casa foc, eu vorbesc de cei care au adoptat pesimismul si nu mai vad lucrurile bune din viata lor, considerand ca este realist sa vada lucrurile asa.
Si despre evolutionism cred ca optimismul si curajul au un rol tot atat de mare ca si precautia, deoarece daca oamenii nu s-ar fi avantat in jungla plina de tigri, daca nu ar fi traversat deserturi pline de serpi veninosi, nu ar fi reusit sa se raspandeasca pe tot Globul.
Pana la urma realitatea are doua fete, una buna si una rea, intentia mea a fost ca prin acest articol, cei care nu mai vad fata buna sa o ia din nou in considerare, pentru ca s-ar putea sa ii ajute.