Relaţii distructive

relatii_distructive

Imagineză-ţi că ești un nod într-o ţesătură multidimensională cu mii de fire care se întretaie și care se află într-o mișcare haotică continuă. Cam aceasta ar putea fi imaginea locului nostru în lume. Un loc care nu rămâne niciodată același.

Firele sunt relaţiile pe care le avem cu ceilalţi oameni sau fiinţe. Relaţiile creează mediul în care trăim. Un mediu la care trebuie să ne adaptăm continuu deoarece se află în mișcare.

Am putea împărţi mediul în mai multe categorii în funcţie de tipul de fiinţe pe care le cuprinde.

Mediul social care cuprinde totalitatea relaţiilor umane este o categorie, printre altele, de care depinde supravieţuirea noastră.

Relaţiile dintre oameni pot fi în multe moduri, de colaborare, competiţie, putere, iubire, dușmănie, prietenie, de agresivitate, într-ajutorare, exploatare, dependenţă, abuzive, toxice, ambivalente, sexuale,de  invidie, admiraţie, ură, compasiune, mai strânse, mai apropiate, mai superficiale, mai profunde sau mai depărtate.

Fricţiunea dintre două sau mai multe personalităţi este cea care definește tipul de relaţie. Personalitatea ne face să reacţionăm într-un fel sau altul faţă de cineva și să ne adaptăm în mod diferit la mediul social.

Atunci când o relaţie este disfuncţională, înseamnă că există o trăsătură de personalitate sau mai multe care o fac să nu funcţioneze. Ori că vorbim de relaţiile cu colegii, părinții, copiii, rudele, prietenii, iubitul, iubita.

Atunci când relaţia poate fi evitată, ea nu devine atât de problematică. Când relaţiile difuncţionale nu pot fi evitate, ele pot avea un efect distructiv asupra celor implicați.

Dacă vă aflaţi implicaţi în relaţii distructive sau dăunătoare, cauza poate fi cealaltă persoană, chiar tu sau amândoi. Dacă vrei să afli cum te influenţeză personalitatea în relaţiile pe care le ai, te invit la o evaluare de personalitate care să arate acest fapt.

În următoarele articole o să încerc să descriu mai multe tipuri de relaţie în care vă puteţi regăsi și ce puteți face pentru a influenţa relaţia.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.