11 moduri de a crește atracția sexuală în cuplu

creste_atractia_sexuala
Photo by John Schnobrich on Unsplash

Mijloace pentru a restabili armonia și pentru a creste atracția sexuală în relația de cuplu:

1. Complimentele

Cuvintele frumoase, utilizate la momentul si timpul potrivit, adresate partenerelui îi pot trezi emoții pozitive, dar și un sentiment de conexiune cu tine.

Dacă dorești să te conectezi din nou emoțional și sexual, complimentează-ți și apreciază-ți partenerul zilnic. Veți vedea că aceste eforturi au un efect reflexiv, partenerul va începe să vă facă același lucru.

Complimentele nu fac altceva decât sa creeze atracție, aducând prin natura lor emoții pozitive, dar și sentimentul de apartenență, prin conștientizarea faptului că prezența acestuia este importantă pentru o altă persoană.

2. Faceți acele comportamente care sunt, prin natura lor, romantice.

Oferiți-i un cadou surpriză, faceți-i un serviciu care nu a fost cerut în mod explicit. Oferă-i cina la un restaurant romantic, faceți plimbări după cină, pe timp de seară, sau aprindeți un foc în șemineu și cântați împreună muzică ușoară, ori vizionați împreună un film romantic.

Faceți împreună o listă a unor comportamente pe care le considerați a fi romantice și aplicați-le câte puțin, în fiecare zi.

3. Exprimarea gratitudinii

Presupune a avea o lista personală în care vor fi scrise săptămânal toate trăsăturile și motivele pentru care ești mulțumit de partenerul tău.

Totodată, scrie alături diferite comportamente de care dorești să ai parte de la partener, iar apoi prezintă-i lista. Asocierea dintre sentimentul de pletitudine și viitoare comportamente cu un potențial asemănător, vor crește probabilitatea înfăptuirii lor, deci și a atracției.

Pur și simplu petrece-ți ceva timp în fiecare săptămână gândindu-te la lucrurile pe care le prețuiești la partener. Poți face aceasta în timpii morți (în autobuz, în duș etc) ori a aloca un timp special pentru asta (seara, înainte de culcare). Doar ia o bucată de hârtie, daca nu chiar un jurnal special, un pix și începe să scrii.

4. Natura Conversațiilor

Într-o interacțiune, dialogul dintre cei doi poate varia extrem de mult, atât de la subiecte de suprafață (vreme, masa de prânz, job), cât și la cele mai profunde (valori, aspirații, insecurități). Cu cât se ajunge la conversații mai semnificative, de la cele de suprafață la cele mai profunde, cu atât acest lucru va retrezi emoțiile atracției și vor stabili conexiune.

De asemenea, o persoană poate deveni mai atrăgătoare prin conversație intimă. Într-un studiu condus de Aron (1997), cercetătorii au instruit perechi de participanți să-și acorde șansa de a facilita conversațiile pe care le vor avea într-un anumit timp, astfel încă sa ajungă cât mai profunde. Aron a vrut să vadă dacă ar putea manipula apropierea pentru a ajuta oamenii să se înțeleagă mai bine, dar studiul său a condus și la a genera atracție sexuală.

Concret, după o conversație de 45 de minute, multe perechi de participanți s-au simțit mai aproape, iar unele au fost mai mult atrase unul față de altul; ba mai mult, o pereche s-a căsătorit.

De aici desprindem importanța naturii conversației: a fi cât mai profundă.

5. Timpul calitativ petrecut împreună

Prea mult timp petrecut împreuna poate aduce doar plafonarea emoțiilor atracției. Pentru a le reimpulsiona, e indicat a se pune accent pe calitatea timpului și nu neapărat cantitatea. Un mic spațiu oferit celuilalt, moment în care tu îți redirectionezi energia spre alte activități, ar duce în mod natural la a petrece timp calitativ împreună cu celelalt.

Așadar, lucrează la a fi mai activ social. Alătură-te unui club de lectură sau șah, sau fă voluntariat.

Dacă ai o pasiune (muzică, dans, pictură, desenat), îndreaptă-ți resursele în direcția respectivă. Participă la diferite evenimente sociale alături de prietenii tăi (petreceri, cluburi, zile de naștere) independent de partenerul tău. Orice activitate facută înafara relației îți va încărca energia pentru a o utiliza ulterior în timpul pe care îl petreci cu celelalt, iar atracția se va restabili în mod natural.

La polul opus, dacă nu petreci suficient timp cu persoana iubită, atracția poate disparea. Programați-vă împreună un timp eficient ce-l puteti petrece: o excursie de 2 zile, o cină mai specială, o activitate socială etc.

În ambele situații, scopul este acela de a utiliza timpul pe care-l aveți astfel încât să se recreeze acea conexiune emoțională.

6. Identificarea limbajului de iubire al partenerului:

Este o tehnică descoperită de către psihologul Gary Chapman de-a lungul cariei sale. Conform cercetărilor, fiecare persoană simte iubirea și atracția față de partener într-una din următoarele 5 moduri:

-prin oferirea serviciilor (ajutor în casă, plimbat câinele, adus copiii de la școală)
-prin oferirea cadourilor
-timpul petrecut împreună cu partenerul
-cuvintele de încurajare
-atingeri fizice (îmbrățișări, sărut, sex)

I. Identificarea limbajului de iubire al fiecărui individ.

II. Stabilirea unor comportamente ce trebuiesc efectuate în vederea limbajului de iubire în consecință (exemplu: pentru oferirea de servicii, partenerul va face treburile casnice de fiecare dată cand are posibilitatea; pentru atingerile fizice, partenerul va oferi contact sexual de 2-3 ori pe saptămână).

III.Monitorizarea asupra efectuării comportamentelor.

IV.Monitorizarea generală a îmbunătățirii relației a cuplului în cauză pe baza contractului comportamental, de către terapeut.

7. Utilizarea accesoriilor sexuale

Deși pentru unii oameni este un subiect tabu sexul animat de diverse obiecte si haine, ele pot fi într- aderăr de un mare ajutor! Deschiderea spre noi experiențe și sentimentul de noutate pe care le aduc accesoriile sexuale pot retrezi pasiunea în ambii parteneri.

Discutați deschis cu partenerul și prezentați-i ideile pe care le aveti în legătură cu aceasta, îndemnându-l să contribuie la rândul său cu potențiale idei. Comparați-le și încercați, pe rând, tot ceea ce vă propuneți. Cu timpul, veți învăța ceea ce funcționează atât pentru tine, cât și pentru partener.

8. Împărtășirea activităților

Pe măsură ce relația intră în rutină, apare nevoie de a îmbrățișa experiențe noi. Totuși, e o oarecare predispoziție în a fi sceptici și mai puțin dispuși să facem lucruri noi cu diferiți oameni, implicit partenerii noștri. Este important să luăm în considerare pasiunile și interesele partenerului nostru și să ne implicăm în activități pe care le dorim cu adevărat.

Făcând în mod consecvent împreună lucrurile pe care partenerul tău le consideră a fi iubitoare va ajuta, de asemenea, să menții pulsul atractiei sexuale viu.

Faceți amandoi o listă a activităților care considerați că le puteți face împreună. Nu contează timpul sau importanța activității foarte mult. Accentul să cadă pe a le împartași, acesta este scopul.

9. Contactul sexual optim

Conform studiilor lui Muise (2015), sexul este corelat cu starea de bine și emoțiile fericirii, doar dacă este luat într-o cantitate moderată. Dacă este dus la extreme, fie prea puțin, fie prea mult sex, asta nu aduce decât mai puțină fericire.

Așadar, în mod practic, pentru a restabili atracția pe termen lung, ar fi indicat a stabili un obiectiv de a avea relații sexuale periodic, o dată pe saptămână.

Ulterior, se poate realiza o ajustare a timpului inițial, fiind conformă cu nevoile partenerilor, monitorizând cum influențează starea de bine și fericire.

10. Terapia de cuplu cu ajutorul unui psihoterapeut

Tindem să credem ca ne putem descurca 100% în relația pe care o avem pentru ca totul depinde doar de noi. În realitate, nimeni nu are toate resursele și informațiile necesare la momentul oportun pentru a lua cele mai bune decizii cu privire la propria relație.

Ajutorul unui psiholog specializat pentru terapia de cuplu poate fi mai mult decat indicată în momentele dificile. Acceptă că ești om și ești limitat, că nu depinde doar de tine, ci și de partenerul tău, că sunteți împreună în această călătorie a vieții și acceptă
ajutor specializat în unele momente.

Câteva ședințe pot fi o investiție excelentă pe termen lung, din punct de vedere relațional. Poate preveni viitoare conflicte, rezolvarea unor probleme pe plan relațional în clipa prezentă, dar și eventuale probleme pe plan personal ce au consecințe în relația cu partenerul.

11. Comunicarea asertivă

Acest tip de comunicare este cel mai eficient deoarece respectă spațiul personal și valorile ambilor interlocutori. Problemele apărute sunt discutate în mod clar, concis, astfel încât să se ajungă la soluții comune.

În relația de cuplu, acest stil de comunicare aduce cu atât mai multe beneficii. Orice probleme apărute care au potențial distructiv în crearea atracției sexuale pot fi îndepărtate prin comunicare, totodată pot fi găsite împreună soluții pentru a întări romantismul dintre cei doi.

Prin comunicare asertivă, eviți certurile inutile, găsești soluții eficiente și poți înlătura rapid, fără a-l răni pe celelalt, comportamentele distructive în relație și implicit poți retrezi emoțiile atracției sexuale.

Bibliografie:

https://www.psychologytoday.com/us/blog/compassion-matters/201203/why-the-spark-fades-in-relationship\https://www.psychologytoday.com/us/blog/insight-is-2020/201611/6-ways-reignite-your-attraction-your-partner

  1. Buna
    apreciez foarte mult informatiile ajutatoare de pe site, insa as dori sa vorbesc de asemenea cu dr. Campean, deoarece am ajuns intr-un punct critic in relatia cu sotia mea ( suntem casatoriti de aproape 11ani) si as dori sa aduc schimbari serioase si totale , sunt in mare dificultate si intr-un foarte mare stres si as avea mare nevoie de ajutorul dumneavoastra si daca s-ar putea ca sedinta sa se faca online ( zoom de ex. sau whatsapp) deoarece sunt momentan in Londra.
    Va multumesc anticipat si astept sa ma contactati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *