
Disperarea/ insistenţa/ needyiness.
O trăsătură neatractivă de personalitate a bărbatului pe care unele femei o detestă enorm
Cu toţii ne dorim să ajungem să trăim iubirea. Fie că eşti bărbat, fie că eşti femeie, nevoia de a te conecta cu o persoană pe care o simţi specială este înscrisă în genele tale.
Oricât de multe realizări am dobândi în lumea exterioară, oricât de dezvoltaţi personal am deveni prin efortul depus continuu, la sfârşit de zi, ne dăm seama că un lucru nu-l putem obţine singuri: trăirea unei iubiri şi comuniuni profunde cu o persoană de sex opus.
Într-adevăr, sunt doar câteva lucruri în lumea asta pe care nu le putem avea fără a intra în contact cu cineva. Printre acestea e satisfacerea nevoii de apartenenţă, de a fi considerat special, de a fi iubit. Despre acest subiect, oferim mai multe informaţii în acest articol.
E un lucru incredibil să ai o relaţie frumoasă cu o persoană specială ţie. Pentru a facilita şi încuraja acest lucru, psihologia ca ştiinţă a întemeiat o ramură specifică numită consiliere psihologică pentru relaţii.
Prin construirea unei relaţii de cuplu armonioase, ambii parteneri pot experimenta acele momente unice fără de care n-ar putea avea parte unul fără celălalt.
Ei te pot ajuta mult în drumul evoluţiei personale, unul pentru celălalt, şi chiar se pot cunoaşte mai bine pe ei înşişi, doar descoperindu-l mai bine pe celălalt. Putem afirma că o relaţie sănătoasă e un plus imens în viaţa ambilor parteneri.
Sună frumos când te raportezi la acest ideal. Dacă fiecare persoană şi-ar găsi perechea cât ai bate din palme, probabil multe dintre tulburările mintale şi frustrările interioare nu ar mai exista.
Din păcate, lumea reală nu funcţionează aşa. Oamenii nu se întâlnesc întâmplător şi experimentează metaforica “dragoste la prima vedere”, decât în foarte puţine cazuri.
Majoritatea oamenilor au nevoie să cunoască periodic persoane noi constant, pentru că foarte puţine reuşesc cu adevărat să se conecteze emoţional.
Ba mai mult, până la această conexiune, ei fac o mulţime de greşeli, comportamente indezirabile care nu fac decât să îndepărteze persoana respectivă. Acest lucru va fi o experienţă negativă pentru ambele persoane.
Printre aceste comportamente care nu fac decât să ne îndepărteze unii de alţii în momentele de prerelaţie voi aminti pentru astăzi greşeala cea mai comună venită din partea bărbaţilor: a fi disperat după atenţia femeii. Acest comportament este de departe cel mai comun şi mai dăunător care distruge instant atracţia şi interesul unei persoane de sex feminin.
Tendinţa noastră ca oameni este să ne dorim lucruri şi să alergăm după ele. Intuim că prin insistenţele noastre vom reuşi să ajungem să ne atingem obiectivele, indiferent cât de dificile par.
Chiar cărţile care explică succesul şi dezvoltarea personală pun accent pronunţat pe comportamentul de a insista şi persevera în faţa obstacolelor. Într-adevăr, munca continuă, făcută din greu, ne poate duce pe culmile succesului pe plan social, profesional etc… dar nu în relaţionarea cu femeile. 🙂
Raţiune sau emoţie?
De-a lungul secolelor, orice descoperire şi problemă a fost rezolvată cu ajutorul raţiunii. Oamenii şi-au folosit mintea raţională pentru a produce tot felul de unelte şi metode pentru a-şi îmbunătăţi viaţa. Lumea pe care o vedem noi astăzi arată în acest fel datorită luminii raţiunii. Aşadar, n-ar putea raţiunea să ne aducă mai aproape de persoana iubită?
Pentru a ajunge să te conectezi la un nivel profund cu o persoană, e nevoie, în primul rând, ca amândoi să fiţi atraşi unul de altul.
Însă atracţia sexuală este, prin natura sa, o emoţie, iar emoţiile sunt la polul opus gândirii raţionale, din punct de vedere al atracţiei sexuale.
Iubirea fără atracţie nu se poate. Ea este primul pas care, dacă nu este respectat, va distruge orice potenţial de conectare şi iubire profundă cu o persoană de sex opus.
Aşadar, gândirea raţională este fundamentul pentru orice succes vizibil în lumea reală, mai puţin în cel al relaţionării cu sexul opus.
Unii bărbați consideră că dacă au obţinut atât de multe lucruri în viaţa lor prin principiile raţiunii, ei au tendinţa să creadă că tot prin raţiune vor dobândi şi afecţiunea unei femei, ceea ce este fals.
Atracţia sexuală este o emoţie ce poate fi generată doar dobândind o gândire emoţională şi făcând acele comportamente care au încărcătură emoţională, care creează scânteia atracţiei sexuale. Despre cum sâ îţi dezvolţi acest tip de gândire vom vorbi numaiecât.
Ce este disperarea/ insistenţa/ needyiness?
Disperarea, insistenţa ori nevoia continuă de a interacţiona cu persoana de sex opus este un comportament compulsiv care se desfăşoară pe fondul unor insecurităţi emoţionale (frica de a nu fi băgat în seamă, frica de a nu primi atenţie, gelozia şi invidia pe bărbaţii care captează atenţia femeii, nesiguranţa cu privire la propria persoană etc).
Aceasta nu este de obicei conştientizată ci raţionalizată prin diferite scuze oferite de mintea noastră pentru a justifica comportamentul propriu sau comportamentul femeii (e normal să insist să îi scriu pentru că vreau să îmi răspundă, trebuie să îi dovedesc că sunt diferit faţă de alţi bărbaţi ca să mă placă, dacă nu mă întâlnesc cu ea va fi îngrozitor, nu suport gândul că ea ar putea să placă vreun alt bărbat etc).
Acest tip de comportament apare în lipsa unei educaţii emoţionale a bărbaţilor. Emoţiile negative care îi copleşesc şi care se resimt în prezenţa femeii şi în comportamentele lor nu fac decât să distrugă orice şansă la atracţie. Unde există emoţii negative precum (frica, invidia, furia, vinovăţia) nu poate exista emoţia atracţiei sexuale. Ca bărbat, e nevoie să le poţi reduce pe acestea, pentru a atrage în final, o femeie în mod natural.
De ce unele femei urăsc disperarea/ insistenţa/ needyiness?
Femeile sunt atrase instinctiv de bărbaţii care reprezintă valoare în ochii lor. Prin insistenţă/ disperare tu îi subcomunici femeii că ai nevoie de ea mult prea mult, că ea are o valoare imensă pentru tine, mai mult decât ai tu pentru ea.
Dacă ai fi fost mai valoros decât ea, de ce ai fi încercat atât de mult să o ai? De fiecare dată când arăţi disperare nu te valorizezi pe tine însuţi, iar femeile simt asta. De ce ar dori o femeie să stea cu tine, când ea îşi doreşte premiul cel mare, dacă tu însuţi nu eşti conştient de valoarea ta, prima dată.
Valoarea ta ca bărbat este dată de personalitatea pe care o ai şi pe care ai construit-o de-a lungul anilor. Prin provocările pe care le-ai trecut, abilităţile pe care le-ai dezvoltat, experienţele adunate şi realizările la care ai ajuns tu ai acumulat, într-o oarecare măsură, înţelepciunea de a-ţi trăi viaţa şi a o manevra după propriile tale principii şi valori.
Valoarea ta ca bărbat nu este şi nu ar trebui niciodată să cadă în mâinile femeii pentru că nu ea a muncit pentru construcţia personalităţii tale de până în momentul prezent. De fiecare dată când tu arăţi insistenţă faţă de vreo femeie, tu îţi baţi joc de valoarea ta personală pentru ca valorizezi într-un mod toxic interacţiunea cu ea, iar ea ştie asta.
Disperarea e la polul opus încrederii de sine
O persoană care nu are încredere în ea va fi mult mai uşor de manipulat de cei din jur. Va fi mult mai uşor de influenţat şi va cauta mai mult aprobarea celor din jur pentru propriile decizii şi acţiuni.
Persoanele care au încredere în sine oferă mai multe emoţii pozitive celor din jur şi au o gândire mult mai optimistă. Ele caută să realizeze cât mai multe lucruri frumoase în această viaţă, să devină din ce în ce mai buni în fiecare domeniu al vieţii, ceea ce e un izvor de atracţie pentru femei, în general.
În mod implicit, disperarea/ insistenţa de care dai dovadă le fac pe femei să bănuiască că nu ai încredere în tine. Dacă îţi pierzi timpul insistând în mod disperat în a o contacta prin mesaje sau la telefon, nu îţi mai rămâne timp pentru a lucra la propria ta personalitate şi pentru a construi propriul tău succes în viaţă.
Aceasta e o altă explicaţie pentru care femeile sunt dezgustate de bărbaţii disperaţi. Deci în loc să te focusezi pe femei în mod obsesiv, mai bine ai căuta propria îmbunătăţire personală şi profesională, în schimb. Conceptul de încredere în sine e foarte profund şi de multe ori greşit înţeles.
În unele cazuri, deficitul de încredere în sine poate apărea de la anumite traume din copilărie, traume care pot avea repercusiuni şi în contactul cu femeile. Recomand un articol în această direcţie chiar aici.
Cum poţi scăpa de disperarea/ insistenţa/ needyiness?
Probabil e uşor de intuit că trăsătura de bază pe care se fundamentează toată atracţia sexuală este încrederea în sine. Prin orice formă de insistenţă tu arăţi exact contrariul lipsa de încredere în sine că o poţi pierde înainte de a o avea.
Această caracteristică e una general valabilă. O poţi considera fundamentul personalităţii tale. Pe ea se sprijină alte trăsături care vor fi stâlpi ai personalităţii tale, ce te vor face mai atractiv pentru femeile pe care le întâlneşti.
Aceste principii sunt mult prea complexe pentru a le enumera şi îndetalia pe toate, dar îţi pot oferi câteva caracteristici generale şi câteva comportamente specifice pe care intenţionez să le prezint în contrapoziţie faţă de cele toxice, care te fac să fii disperat/ insistent cu femeile. Astfel, putem face trecerea de la una la cealaltă.
Trăsături care combat disperarea/ insistenţa/ needyiness
1. Asertivitatea. Se poate manifesta atât faţă de viaţă, cât şi faţă de femei. Asertivitatea în rutina zilnică presupune a avea opinii proprii, a avea valori în care crezi şi pe care trebuie să le aperi, a lua ceea ce ţi se cuvine, ori a fi o voce în mulţimea tăcută.
În raport cu femeia, asertivitatea setează bariere personale. Spuneam mai sus că un lucru care distruge atracţia femeilor pentru tine este să îţi oferi prea mult din valoarea personală pentru nimic.
Când setezi bariere tu spui femeii “timpul şi atenţia mea sunt limitate. Mă preţuiesc pe mine însumi şi nu am timp să stau după fundul tău mai mult decât trebuie”. Am dat mult mai multe exemple despre cum să setezi bariere şi explicat conceptul de asertivitate în acest articol.
2. Hotărârea. E o atitudine faţă de viaţă în general, cât şi față de femei în particular. Hotărârea presupune mobilizarea resurselor interioare în vederea atingerii unui scop în viaţă. Dacă ai propriul drum, propria vocaţie, propriul vis sau un ideal în care crezi, nu vei mai avea timp de toate lucrurile mărunte cum ar fi să stai după o femeie care nu e interesată de tine. Hotărârea de care dai dovadă în a construi diferite lucruri în viaţa ta e un indicator al atracţiei.
3. Pasiunea. E foarte greu să arăţi disperare când eşti pasionat de ceva. Prin pasiune tu scoţi la iveală acele trăsături de personalitate care te fac plin de viaţă, energic şi iubitor. Pasiunea e o expresie autentică a personalităţii tale. Pasiunea nu iese la iveală pentru că vrei tu să iasă, ci pentru că ea te animă prin simplul fapt că îţi trăieşti viaţa, făcând o activitate care te însufleţeşte, în care îţi găseşti sensul.
A fi disperat presupune în foarte multe cazuri să arăţi lucruri sau să vrei lucruri în mod obsesiv, ori prin pasiune se întâmplă exact opusul. Ea te face doar să oferi în mod natural şi autentic. Femeile iubesc bărbaţii pasionaţi. Aşadar, care este acel lucru pe care îl faci cu pasiune? Dansezi, scrii, cânţi, lucrezi pe calculator, citeşti? Nu îţi fie teamă să arăţi asta femeilor!
4. Inteligenţa socială. Abilităţile sociale se dezvoltă prin contactul cu omenii în general. Participă la evenimente sociale, comunică cu oamenii, fă-ţi prieteni, cunoaşte-i pe fiecare şi caută să îi înţelegi cât mai în profunzime. Inteligenţa socială te va ajuta în interacţiunile cu femeile fără ca măcar să îţi dai seama.
5. Inteligenţa emoţională este un topic destul de larg pe care îl vom dezbate într-un alt articol. E vorba de tine însuţi care depune muncă interioară şi învaţă cum să îşi controleze emoţiile în provocările ce le întâmpină. Toate aceste trăsături sunt strâns legate între ele, dar sugestia mea este să lucrezi specific pe fiecare în parte.
Comportamente care te pot face să pari disperat
1. A arăta prea multe interes prea repede. E ok să fii interesat de o femeie, dar acest interes trebuie să crească organic şi să se întemeieze pe lucruri specifice. Deci dacă tu arăţi interes fără motiv, ea va crede că îi oferi toată valoarea ta degeabă, nejustificat. Vei părea disperat/ needy. E ok sa fii un băiat de treabă. Problema e când tu eşti drăguţ pe niciun motiv întemeiat. Asta te va face să pari disperat. Femeia se poate întreba De ce îmi tot dă mesaje? Ce tot vrea de la mine? De ce încearcă atât de tare să mă impresioneze?”
Alternativa:
1. Atenţie moderată, pentru lucruri specifice. Nu oferi foarte multă antenţie şi interes, iar când o faci, fă-o din anumite motive, rezonabile. Decât să îi scrii unei femei “ce mai faci?”, mai bine comentează-i un story dacă ţi-a atras atenţia. Decât să oferi 30 de mesaje pe zi care nu duc nicăieri, mai bine 3-4 în care împărtăşiţi o idee comună. Decât să îi pui întrebări continuu femeii, mai bine îi trimiţi o poză amuzantă sau faci un comentariu la fel de amuzant despre ea sau ce a făcut astăzi. Decât să o chemi la date imediat ce ai facut match pe tinder, mai bine schimbă 3 mesaje în care îi descrii original o poză, vă amuzaţi reciproc, apoi o pui să se descrie în câteva cuvinte. Veţi ajunge şi să vă vedeţi. Lasă lucrurile să se petreacă natural.
2. Complimente multe şi în exces. Femeilor le place foarte mult să primească atenţie şi complimente, în special de la bărbaţi. Dar femeile sunt ca pisicile. Odată ce le-ai oferi ghemotocul de aţă, imediat se plictisesc de el. Dar dacă îl ţii în aer, ea va încerca să ajungă la el. Dacă nu oferi complimente, ea va încerca să le obţină, deci încet-încet ea îţi va căuta atenţia şi nu invers.
Alternativa
2. 80% emotii pozitive, 20% emotii negative. Nu vreau să crezi că nu e bine să complimentezi o femeie. Ele sunt mai mult decât bine-venite atunci când însoţesc un motiv întemeiat. Dacă femeile sunt ca pisicile, asta înseamnă că vor să se joace. Aşadar e nevoie să ascunzi uneori complimentele pentru ca ele să le caute.
Poţi face asta prin a oferi emoţii negative bine intenţionate femeilor. Asta va face lucrurile mai interesante. Spre exemplu, poţi face o afirmaţie ambiguă de genul “hm.. ce privire ai..” Ea nu va şti ce ai vrut să spui şi se va întreba la ce te-ai referit. “A spus ceva pozitiv sau ceva negativ?” i-ai arătat ghemul, dar fără să i-l oferi.
Un alt exemplu, poţi afirma “eşti o pacoste adorabilă! Stai departe de mine!” Prima propoziție oferă o emoţie pozitivă prin “adorabilă” şi una negativă prin”pacoste”. Ba mai mult, prin a doua propoziţie îi subcomunici “nu ai voie să iei ghemul”. Iar ea.. îl va dori şi mai mult. 🙂 Sunt doar exemple, dar sper că ai înţeles ideea.
3. Conexiunea înaintea atracţiei
Unii bărbaţi încearcă prea tare să dezvolte o conexiune cu femeia în cauză. A încerca să te conectezi cu femeia prea devreme poate duce la pierderea interesului din partea ei sau chiar la friendzone. Nu uita că tu trebuie să oferi emoţiile atracţiei sexuale, abia apoi să vă conectaţi emoţional. Scenariul perfect ar fi cel în care ea te întâlneşte pe tine. Tu să fii acel tip fain şi atractiv, iar ea să îşi dorească în mod natural să te aibă. Însă până acolo, trebuie să arăţi cumva că eşti ceea ce ea îşi doreşte.
Alternativa:
3. A fi impredictibil. Se leagă de punctul 2. Asta presupune să oferi continuu tot felul de emoţii, mai intense sau mai diluate, pozitive şi negative. Ea nu ar trebui niciodată să ştie la ce să se aştepte din partea ta în mod cert. Impredictibilitatea înseamnă mister, iar misterul le face pe femei să îşi dorească să te descopere. Emoţiile sunt ca un drog, dar într-o cantitate mai redusă. Cand tu eşti impredictibil ea va deveni dependentă de tine şi emoţiile pe care i le oferi.
BONUS: Multe dintre comportamentele insistente/ de disperare din partea bărbaţilor vin din faptul că nu au deloc standarde. În viaţa reală, dacă nu îţi setezi scopuri spre care să te îndrepţi, vei fi probabil la voia întâmplării şi vei accepta tot ce viaţa îţi scoate pe tavă. Acest lucru e valabil şi cu femeile. Pe acest motiv te îndemn să faci o listă cu cele cinci trăsături de personalitate pe care tu le cauţi la o femeie. Asta te va face mai selectiv şi mai atent la femeile cu care interacţionezi.
Acum că ai făcut lista, trebuie să înţelegi că şi femeile au pretenţiile lor. E ok ca ele să fie evaluate, dar trebuie evaluate de către o persoană în măsură, cu valoare personală. Degeaba ştii ce vrei de la o femeie dacă ea nu te place înapoi. E nevoie să îi satisfaci şi tu capriciile. Aşadar, fii selectiv, doreşte-ţi mai mult şi devin-o bărbatul acela fain pe care femeia ta ideală l-ar dori în viaţa lor!
Concluzie
Gândirea raţională e nefolositoare în relaţionarea cu femeile. Creierul tău a extras diferite reguli de viaţă şi a ajuns la concluzia că dacă insişti pe anumite domenii (carieră, sănătate, familie etc), aceste regulă va avea aplicaţie şi în succesul cu femeile.
În mintea ta te gândeşti că dacă faci aceste lucruri o vei câştiga ca pe celelate lucruri valoroase în viaţă, dar acest lucru e departe de adevăr. Această logică funcţionează în cele mai multe cazuri în viaţă, dar rareori cu femeile.
Adevărul e că relaţionarea cu sexul opus are la bază gândirea emoţională, nu cea raţională, care de cele mai multe ori e contrară a ceea ce gândim noi în mod raţional. Această gândire se dezvoltă în timp prin studiu şi analiză a propriei persoane. Cele cinci trăsături de personalitate enumerate pot fi punctul de start din care poţi clădi viitorul tău în succesul cu femeile.
Lucian Puşcaşu
***Dacă nu ai timp de citit, acest articol poate fi parcus și în format video pe YouTube.***
Buna ziua,
Foarte interesant articolul, dar m-a băgat și mai mult în ceață! Dacă ești insistent nu e bine, dacă ești delăsător nu e bine….
Bună ziua, Mihai!
Între insistență și perseverență e o diferență foarte mare.
Insistența nu este bună. Presupune a fi obsesiv, a căuta ceva de la o persoana și a-l dori. Presupune a fi dependent de femeia in cauză, ceea ce este neatractiv pentru ea și nesănătos pentru tine.
Perseverența este la polul opus. Dacă în insistență cauți SĂ IEI ceva de la ea (un răspuns, validare, atenție), în perseverență cauți să OFERI ceva (o experiență faina, momente amuzante, o poveste scurtă și intensă, o experiență emoțională, diversele emoții pozitive și negative care creează magia.
Insistenta presupuen a incerca un lucru in mod obsesiv. Perseverenta presupune a incerca mereu alte lucruri care să capteze persoana, dar fără a pune presiune pe ea sau pe tine.
Desigur, dacă perseverența nu aduce roade, e bine să treci la următoarea persoană.
Scopul tău este să oferi experimentarea personalității tale (să arăți că ești amuzant, carismatic, pasionat, încrezător etc). Dacă subcomunici aceste lucruri în mod autentic, rezultatele vor fi mult mai benefice, iar tu nu te vei mai simți afectat de refuzuri când ele apar.
Succes!