Partenerul potrivit este în Friend Zone?

partenerul_potrivit

Alegerile se datorează tiparului pe care îl avem.

Dacă ai avut eșecuri în dragoste și ți se pare că dai mereu peste partenerul nepotrivit atunci articolul ăsta este pentru tine.

Alegerile pe care le facem în privința relațiilor pot să spună destul de multe despre personalitatea noastră.

Desigur, contează foarte mult situațiile în care suntem și șansele pe care le avem, dar de multe ori partenerii aleși se încadrează într-un anumit tipar.

Tindem să-i îndepărtăm sau să-i desconsiderăm pe cei care nu se potrivesc tiparului și să le acordăm mai multă atenție celor care se potrivesc.

Acest tipar îl are fiecare în mintea sa. El se formează prin experiențele de viață prin care trecem. Părinții pe care îi avem, mediul social, colegii, oamenii pe care îi întâlnim, cu toții au un rol în construirea tiparului.

Nevoile afective și stima de sine

De asemenea, un rol foarte important îl joacă nevoile noastre și mai ales cele nesatisfăcute. Ca în cazul femeilor care iubesc prea mult. Ele pot avea o nevoie de afecțiune sau de apreciere nesatisfăcută, dar paradoxal ajung să aleagă oameni care nu le îndeplinesc acele nevoi.

Tiparul poate să conțină erori. Sunt persoane care ajung mereu în situația în care posibilul partener nu-și dorește o relație serioasă. Sau care ajung să fie mereu înșelate ori criticate ori să dea prea mult fără să primească ceva. Deasemenea sunt persoane care își aleg parteneri care sunt deja într-o relație.

Un alt rol îl joacă stima de sine. Tindem să ne alegem parteneri pe care credem că îi merităm sau care credem că ne merită. Partenerul potrivit este ales atunci când stima de sine este echilibrată. Dacă aceasta este deficitară s-ar putea ca alegerile să fie nepotrivite.

Atracția, un semn al unui tipar

De foarte multe ori tiparul funcționează în mod automat. Vedem pe cineva și atracția se creează instant. Chiar dacă nu îl cunoaștem pe acel cineva. Ni se pare ca este o persoană minunată, persoana potrivită. Ca după un timp să ne trezim la realitate. Nu era ce ne doream, a fost doar o dezamăgire.

Atunci ajungem să ne îndoim de noi și să ne întrebăm cu ce am greșit. Dacă am făcut alegerea potrivită.

Deși atracția ne dă impresia că este partenerul potrivit, aceasta nu este un bun indicator. Atracția se bazează foarte mult pe câteva impresii și pe ceea ce proiectăm asupra celuilalt.

Pe de altă parte, poate să existe o atracție a problemelor. Persoane cu un atașament anxios să fie atrase de persoane cu un atașament evitant. Persoane subjugate să fie atrase de persoane exploatatoare. Stima de sine scăzută este atrasă de narcisism. Persoanle masochiste sunt atrase de cele sadice. Cele dependente de cele obsedate de control.

Pare o potrivire perfectă. Dar s-ar putea să ducă la accentuarea problemelor.

Partenerul potrivit și Friend Zone

Ar fi bine dacă am lua mai puțin în considerare atracția și ne-am baza mai mult pe cunoaștere. De ce să alegi mereu partenerul despre care nu știi nimic și să nu-l alegi chiar pe cel pe care îl cunoști de mult timp?

Atunci când cineva ajunge în ,,Friend zone,, nu mai reprezintă o alegere posibilă. Deși poate că ar fi cea mai potrivită persoană. Deja știi foarte multe, știi ce defecte are și ce schelete ascunde în dulap. Nu trebuie să-ți mai iei timp să vă cunoașteți. Riscul este minim.

Și totuși suntem atrași de mister, de ceea ce nu știm. Ne plac oamenii misterioși. Dar ar trebui ca acel mister să fie dezvăluit înainte de a intra într-o relație. Dacă vă doriți o relație serioasă.

În același timp, nu simțim o atracție pentru oameni care ar putea să fie mai potriviți. Auzim des: ,,Nu este genul meu,,. Dar tocmai acel ,,gen,, s-ar putea să fie un tipar pentru parteneri nepotriviți.

Uneori este bine să ieși din ,,genul,, tău, să experimentezi și altceva. Răspunsul este de multe ori: ,, Am încercat dar m-am plictisit,,.

Desigur că nu poți să fii cu cineva pentru care nu simți o atracție. Dar dacă simți o atracție pentru partenerii nepotriviți atunci poate că este nevoie să schimbi tiparul. Până la urmă atracția este creată de propriile noastre proiecții și nu de persoana în sine. Altfel oamenii nu ar ajunge în situația în care să se întrebe: ,, Oare ce am văzut la el?,,

Schimbarea tiparului nu este simplă, dar poate că merită. O stimă de sine mai bună, o stare mai echilibrată, rezolvarea propriilor conflicte și exprimarea nevoilor pot să ducă la alegerea partenerului potrivit.

În plus este nevoie de o autocunoaștere mai bună. Puneți-vă câteva întrebări. Ce mă face să aleg un partener? Ce nevoie am eu? Răspunde partenerul la nevoile mele? Cât de mult cunosc persoana pe care vreau să o aleg?

Uitați-vă cu atenție lângă voi! S-ar putea ca partenerul potrivit să fie acolo dar să-l fi trecut cu vederea.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *