Tulburările afective

tulburarile_afective
Photo by Analise Benevides on Unsplash

Ce sunt tulburările afective?

Tulburările afective sunt caracterizate prin schimbări ale stărilor de spirit, ale trăirilor și gândurilor. Modul de a se raporta la viață a persoanelor care suferă de aceste tulburări se modifică drastic, observându-se tranziții comportamentale dese. Pot apărea schimbări atât la nivel fizic, emoțional cât și cognitiv (gândire).

Un psiholog sau un psihiatru poate depista astfel de tulburări. Acest lucru este făcut folosind evaluarea psihologică sau psihiatrică.

Tulburările afective îți pot perturba viața. Totuși există tratamente eficace disponibile, incluzând atât psihoterapia cât și medicația.

Tipuri de tulburări afective

Principalele 3 tipuri de tulburări afective sunt: depresia, tulburarea bipolară, și tulburările de anxietate. Simptomele pot să difere de la individ la individ și variază ca grad de severitate. Fiecare categorie include subcategorii

Depresia

Depresia, sau episodul depresiv major, este caracterizată de sentimente extreme de tristețe și lipsă de speranță. Este mult mai mult decât o stare trecătoare de tristețe. Dacă suferi de depresie, poți avea stări negative care să dureze mai multe săptămâni, poate chiar luni.

Există și o formă de depresie cronică ce durează de cel puțin 2 ani și se numește distimie. O altă formă se numește tulburarea afectivă sezonieră și apare de obicei în sezonul rece când lumina se împuținează sau la trecerile între sezoane.

Tulburarea bipolară

Tulburarea bipolară înseamnă să ai perioade de depresie și perioade de manie. Mania se manifestă prin stări extrem de pozitive și active. Poate că sună bine, dar mania te poate face și iritabil, agresiv, impulsiv și chiar delirant.

Există mai multe tipuri de tulburare bipolară. Ele sunt clasificate în funcție de severitate depresiei și prezența maniei, dar și în funcție de cât de des apar fluctuațiile dispoziției.

Oricine are schimbări de dispoziție, numai ca tulburarea bipolară le face să fie mai intense.

Tulburările de anxietate

Acestea sunt cele mai frecvente. Există mai multe tipuri de tulburări de anxietate. Toate sunt caracterizate de sentimente de iritabilitate, frică, agitație.

Tipurile de tulburări de anxietate sunt: anxietate socială, stres posttraumatic, anxietate generalizată, tulburarea de panică, tulburarea obsesiv compulsivă, anxietatea de separație.

Simptome ale tulburărilor afective

Simptomele pot să varieze foarte mult. Există și semne comune totuși, pentru cele trei tipuri:

Depresie

 • tristețe prelungită
 • iritabilitate sau anxietate
 • letargie sau lipsă de energie
 • lipsa interesului pentru actvități
 • schimbări majore în obiceiurile alimentare sau ciclurile de somn
 • dificultăți de concentrare
 • vinovăție
 • dureri care nu au o explicație fizică
 • gânduri suicidare
 • schimbări neobișnuite de dispoziție

Tulburarea bipolară

 • în timpul depresiei: simptome similare cu ale unui episod depresiv major
 • în timpul maniei: lipsa nevoii de somn, încredere de sine exagerată, iritabilitate, agresivitate, auto-importanță, impulsivitate iar în cazuri grave delir sau halucinații.

Tulburările de anxietate

 • griji frecvente
 • gânduri obsesive
 • neliniște
 • dificultăți de concentrare
 • tremur
 • iritabilitate
 • dificultăți cu somnul
 • transpirație
 • senzația de sufocare și bătăi rapide ale inimii
 • greață

Cauzele tulburărilor afective

Cauzele tulburărilor afective nu sunt pe deplin înțelese.

Stilul de gândire care a fost învățat poate influența dispoziția. Totodată, obișnuințele formate în timp au un efect care poate fi negativ.

Evenimentele de viață pot declanșa tulburări afective. Un eveniment traumatic sau o pierdere personală poate cauza depresie sau altă tulburare afectivă. Utilizarea alcoolului sau a altor droguri este deasemnea un factor de risc. Mediul în care cineva trăiește își poate lăsa o amprentă semnificativă asupra unei persoane.

Se pare că există și un factor genetic. Dacă cineva din familia ta are una din cele 3 tulburări, există riscul de a dezvolta o astfel de tulburare. Asta înseamnă că sunt ereditare. Cu toate astea, nu înseamnă că garantat vei dezvolta o tulburare doar pentru că un membru al familiei are una.

Neurotransmițătorii sau chimia creierului joacă un rol important în schimbările de dispoziție. Când apar dezechilibre pot apărea și tulburări afective. Nu este pe deplin cunoscut ce cauzează dezechilibrele.

Tratamente pentru tulburările afective

Există două mari tratamente pentru tulburările afective: terapia și medicația. De obicei tratamentul le poate implica pe amândouă.

Psihoterapia este o parte importantă a tratamentului. Te poate ajuta să înveți cum să faci față tulburării și cum să schmbi anumite comportamente care au contribuit la ea. Deasemenea, un rol important îl joacă identificare modurilor disfuncționale de a gândi și înlocuirea lor cu unele mai funcționale.

Medicația poate fi un adjuvant la psihoterapie. Există trei tipuri de medicație antidepresivă disponibile. Poți încerca mai multe înainte să găsești unul care să te ajute să ameliorezi simptomele fără să aibă prea multe efecte adverse.

Așteptări față de tratament

Cu un tratament corespunzător de lungă durată, recuperarea pentru tulburările afective este una bună. Este important de a înțelege că în multe cazuri acestea sunt niște condiții cronice. Adesea tratamentul este pe termen lung. În timp ce unele cazuri sunt severe, majoritate oamenilor cu tulburări afective care au parte de tratament pot trăi o viață normală.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *