Depresia
Cauzele depresiei sunt diverse, de aceea este și foarte frecventă. Conform ultimelor statistici peste 125.000.000 oameni din întreaga lume suferă de depresie.
Ce este depresia?
Depresia este o boală. Cercetările științifice arată că depresia lezează anumite centre ale creierului care afectează dispozițiile, gândirea, somnul, apetitul și comportamentul, scăzând calitatea vieții.
Cuvântul depresie este folosit pentru a descrie o gamă variată de stări, de la ”a fi cu moralul la pământ” până la probleme cu care ne confruntăm în viața cotidiană.
O persoană care suferă de depresie nu este doar tristă sau abătută. Depresia este un sentiment copleșitor care te poate face să te simți incapabil să faci față anumitor situații. De asemenea te poate face să îți pierzi speranța în legătură cu viitorul.
Există o suprapunere între anxietate și depresie. Prin faptul că, dacă sunteți deprimat, puteți deveni anxios sau agitat. Un ghid în această situație este să observi dacă starea ta de spirit sau dacă pierderea interesului interferează semnificativ cu viața ta (acasă, muncă, familie, activități sociale).
Simptomele variază de la o persoana la alta și se resimt aproape zilnic, timp de cel puțin 2 săptămâni.
Simptomele depresiei:
Unii oameni experimentează câteva simptome, alții mai multe. Severitatea simptomelor variază în funcție de persoane și, de asemenea, variază în timp.
Simptomele pot include:
- modificarea stării de spirit;
- sentimente persistente precum: tristețe, anxietate;
- sentimente de vinovăție, lipsa de valoare, neajutorare;
- iritabilitate, agitație, negativism;
- pierderea interesului pentru anumite activități care vă plăceau, pierderea apetitului sexual;
- oboseala și lipsa energiei;
- dificultăți de concentrare, amintirea detaliilor și luarea deciziilor;
- modificarea apetitului sau a greutății;
- simptome fizice persistente, precum dureri de cap, tulburări digestive și dureri cronice, care nu sunt ameliorate în urma tratamentului;
- insomnii sau hipersomnie;
- gânduri de deces sau de sinucidere;
Cauzele depresiei:
Nu există o singură cauză cunoscută a depresiei. Mai degrabă cauzele depresiei sunt rezultate dintr-o combinație de factori genetici, biochimici, factorii de mediu și psihologici.
Cercetările arată că bolile depresive sunt tulburări a creierului. Părțile creierului responsabile pentru reglarea dispoziției, gândirii, somnului, apetitului și comportamentului par să funcționeze anormal. În plus, neurotransmițătorii – substanțe chimice pe care celulele creierului le utilizează pentru a comunica – par să fie în afara echilibrului.
Cercetările genetice indică faptul că riscul pentru depresie rezultă din influența mai multor gene care acționează împreună cu factori de mediu sau cu alți factori.
Acestea pot include: probleme familiale sau de căsătorie, probleme la locul de muncă, bolile medicale, instabilitate, dezastre naturale (incendii, inundații, furtuni), victime ale crimei, probleme financiare, pierderi cum ar fi moartea unui părinte/iubit, identificarea cu vârstnicii, boala cronică, cum ar fi diabetul, astmul, insuficiența cardiacă congestivă și BPOC.
Stilul de gândire contribuie foarte mult la cauzele depresiei. Un stil de gândire axat în special pe aspectele negative, pesimismul, gândirea de tip alb sau negru și perfecționismul pot duce la depresie.
Deasemenea este important modul de evaluare a propriei persoane. Depresia fiind legată de stima de sine. Dacă o persoană se evaluează doar în funcție de un aspect (imagine fizică, carieră), de care nu e mulțumită, acest fapt poate avea efect o stare negativă care se poate prelungi.
Depresia poate să apară și atunci când o persoană nu reușește să-și atingă obiectivele datorită unor obstacole recurente. Atunci obstacolele sunt văzute ca fiind insurmontabile și apare o renunțare.
Lipsa suportului social și izolarea pot contribui și ele la stările depresive. Dacă cineva are dificultăți în a-și face prieteni sau relații semnificative atunci aceasta va contribui la stările depresive.
Criza existențială poate fi și ea un factor care să contribuie. Un om are nevoie de o filosofie care să îi dea sens și semnificație vieții. Lipsa unei filosofii pozitive poate să facă viața să pară lipsită de sens.
Tratament:
Tratamentul depresiei este unul complex cuprinzând atât abordarea medicamentoasă cât si cea psihoterapeutica. Cele doua modalități de intervenție nu numai ca nu se exclud ci se completează reciproc.
De multe ori este nevoie de o combinație între medicație și psihoterapie. Medicația crește nivelul acelor neurotransmițători reponsabili de starea de bine și dă mai multă energie. Psihoterapia se concentrează pe schimbarea modului de a gândi și pe activarea comportamentală.
Un rol important în tratarea depresiei îl poate avea familia sau prietenii pacientului prin susținerea permanentă. Terapia de grup poate fi folosită și ea pentru tratarea depresiei. De asemenea este utilă informarea despre depresie și despre experiențele altor oameni care au trecut prin așa ceva.
Bibliografie:
http://www.valueoptions.com/members/files/Recovering_Keys.pdf?fbclid=IwAR0j5iPsLtR33cKe9Qv
1h8bX9X6–stlukxOO82LS1Jl0dv9oLvAXtQLV5E
https://www.state.nj.us/humanservices/dmhas/publications/miscl/MH_Fact_Sheets/NIMH_Depression
.pdf?fbclid=IwAR3OSzWLCxQXJVR8R4Y84LxHn563P8g4TzPqp3LgS_mcLMvCc5eaX4PgEyo
http://counsellingmadrid.org/yahoo_site_admin/assets/docs/all_about_depression.15351807.pdf?fbclid
=IwAR0ZAWsfuuzZNx23FyoKXVhQp_aZ1_c6Ts0gqogym5BS8cEJ9ttH9IjKPOA
https://www.kognitiv.no/wp-content/uploads/2014/11/Depresjon-
ungdom.pdf?fbclid=IwAR0H2kTSw_DiaI_Bwv_pQcw1vCJ9WVr9MmUtPaijZ58OkA_d4QRZFSb-pdQ
Buna seara, si eu am un fel de depresie, nu stiu cat este de grava, dar tot timpul ma gandesc la relé, ma chestii negative, cum ar fi : o data ma m Dat jos din masina cu copii si am inchis usa, copii fiind pe bordura, in momentul ce masina a pornit, am avut un fel de senzatie, ca sa spun asa, cum ca baiatul era sub roata masini, sau ma gandesc la moarte, cum ar fi daca baiatul meu ar muri? 😓😓Sau, Parca ma indeamna cineva sa Le spun copiilor in gandul meu, lua var dracu… Sunt ganduri negative care nu mi le pot scoate din cap 😓 si la alte persoane la fel, ii blestem in gandul meu, si spun, doamne dc ma gandesc la astfel de lucruri, daca puteti sa imi raspunde ti va rog.
Buna seara, de multe ori se intampla ca oamenilor sa le vina ganduri ciudate in minte iar daca se sperie de ele si incearca sa le elimine cu totul acest lucru face ca acele ganduri sa devina mai puternice, sa revina in minte si sa se transforme intr-o obsesie. Nu este vorba de depresie ci de o anxietate fata de anumite ganduri care sunt considerate periculoase. Din fericire anxietatea se poate trata iar obsesiile pot fi eliminate cu ajutorul psihoterapiei. In psihoterapie se pot invata o mai buna gestionare a gandurilor si anumite tehnici de scadere a anxietatii.
Bună , am și eu câteva probleme…am ajuns să am tot timpul în minte numai gânduri să nu pot dormi sau să ma concentrez prin simplu fapt că mă simt “folosită” de familie de iubit de prieteni…am impresia că toată lumea vrea de la mine ceva fie material fie de orice natură. Ma consider o persona înstabila emoțional acum rad peste 30 de min plânb îmi schimb starea în funcție de gânduri un fel de bipolară. Chiar stau și ma gândesc că nu știu în cine să mai am încredere ce vreau sa fac cu viata mea ce e bine sau rău. Dacă chiar îl iubesc pe prietenul meu sau nu( suntem de 2 ani împreună) dacă ai mei mă cauta doar când au nevoie de sprijin financiar sau prietenii care mă cauta când doar au nevoie. Menționez ca sunt Genul de om care ți-aș da haina de pe mine ca să îți fie ție bine și ma consider luata de proasta. Uneori chiar dacă știu adevărul mai fac pe proasta pentru a fii totul bine genul de persoana lăsatoare.
Bun Iasmina, ar fi nevoie sa poti sa analizezi tendința aceasta de a face lucruri pentru ceilalți fără să te gândești la tine deoarece poți ajunge de multe ori în situația de a fi “folosită”, e important sa vezi cum s-a format această tendință și la ce nevoi răspunde, un psiholog te poate ajuta în demersul tău, în plus, este posibil să te ajute să înveți un stil de comunicare asertiv pe care să îl folosești în relațiile tale.
Bună n-aș putea să zic ca am o mică problemă fintca este o mare problema am 19 ani dar mă simt ca o femeie de 40 de ani mai exact mă simt obosită atit psihic cit și fizic problema mai exactă este trecutul meu nustiu cum sa explic însă trecutu nu mă lasă să-mi trăiesc veata cum ar trebui. mă simt singură dar chear sunt singură nu am prieteni și nici ca cum nu-mi pot face părinți sunt divorțați și am fost crescută de mama vitregă căci tata era m plecat peste hotare o femeie foarte rea ca să fiu mai clară am trăit exact veata cenușăresei doar ca am și un frate mai mic copilărie a a trecut eu am majoratu însă mi-e frică să fac ceva în veata asta mereu îmi aduc aminte de copilărie de tot răul din spatele meu nu pot să trăiesc nu vreau să fac nimic dar dacă fac nici o dată nu se primește sunt într-o relație dar în fiecare zi mă gindesc să plec cu toate ca țin la omul de lingă mine nu mai știu ce să mai fac ultimul gind e sinucidere simt ca nu mai pot