Când se recomandă să apelezi la un psihiatru pentru copii

psihiatru-copii

Te întrebi când este momentul ca tu să îți duci copilul la un cabinet de psihiatrie pediatrică? psihiatru copii(

1.Pentru copilul mic, preșcolar, poți să urmărești următoarele semne:

 • are deja un an și nu are câteva cuvinte simple achiziționate (mama, apa, papa), nu întoarce capul când este strigat pe nume, nu arată către obiecte pe care le dorește.
 •  acasă sau la creșă/grădiniță nu interacționează cu ceilalți, prefera să stea singur, se joacă singur într-un mod particular de exemplu învârte roțile mașinuțelor, aliniază obiecte(caracteristic pentru autism).
 •  acasă sau în colectivitate: nu stă locului o clipă, “parcă ar avea un motor “, se cățără peste tot, e în continua mișcare, e neatent, nu își finalizează sarcinile, uită lucruri, e impulsiv(caracteristic pentru ADHD).

Acestea sunt doar câteva semne îngrijorătoare pe care le poți observa.

Ei bine, copiii ajung să fie evaluați din punct de vedere psihic la indicația medicului de familie, a unui alt medic specialist (medicul pediatru spre exemplu) sau la indicația personalului de la creșă, grădiniță sau școală.

Pentru un părinte, indicația de a merge la medicul psihiatru poate fi o provocare.

Este normal să te simți anxios neștiind ce va urma și având în vedere stigmatizarea care te gândești că ar urma pentru copilul tău dacă primește un diagnostic psihiatric.

Ține cont de faptul că evaluarea psihiatrică are ca scop informarea și educarea familiei și, după caz, a copilului, fără a fi nevoie neapărat de un tratament medicamentos.

Este important de reținut că o intervenție timpurie constând într-un diagnostic corect, alături de o consiliere adecvată sau de psihoterapie și tratament medicamentos acolo unde este cazul, este cheia unei vieți psihice echilibrate pentru orice copil.

Ca părinte, alături de medicul pediatru, vei observa fiecare etapă de creștere și dezvoltare a copilului tău, astfel că în primii ani de viață este importantă dezvoltarea limbajului verbal și nonverbal; foarte important este dacă copilul are contact vizual, imită activitățile adultului, deprinde activitățile specifice fiecărei etape de vârstă.

De obicei, în cazul copiilor preșcolari, părinții sau personalul de la creșă sau grădiniță pot observa o întârziere de limbaj, o tulburare de comportament. Copilul poate fi neatent sau agresiv, sau poate avea probleme emoționale sau de relaționare cu ceilalți copii sau cu personalul.

2.Este firesc ca pentru unii copii integrarea în colectivitate să fie un moment dificil.

Pentru copilul încadrat la școală în clasele primare, în cazul apariției dificultăților școlare este nevoie de o evaluare psihiatrică pentru a stabili dacă este vorba despre o tulburare specifică a abilităților școlare. De exemplu, copilul are dificultăți la scris, citit sau la calcul matematic.

3.Atunci când vorbim despre copii mai mari sau adolescenți, spectrul tulburărilor psihice se extinde:

 • dependențe (jocuri de noroc, jocuri pe calculator, consum de droguri).
 • tulburări de natură sexuală (tulburare de identitate de gen).
 • depresie (manifestată adesea prin irascibilitate dar se poate observa și ca copilul nu mai are plăcerea de a face activități care altădată îl bucurau, nu mai are poftă de mâncare și scade in greutate).
 • tulburări psihotice acute sau schizofrenie
 • tulburari alimentare  (anorexie, bulemie).
 • Bullying-ul este de asemenea un fenomen îngrijorător, cu care copiii se confruntă de la vârste din ce în ce mai mici si care reprezintă agresiunea intenționată și repetată la adresa copilului, fie că este de natură fizică, verbală sau emoțională.

Dacă nu se intervine cât mai rapid în astfel de cazuri structura de personalitate a copilului poate avea de suferit. Nimeni nu își dorește un copil temător, cu stimă de sine scăzută căruia îi va fi dificil să se adapteze în societate.
Așadar dacă observați orice modificare în comportamentul, în starea emoțională sau în rutina zilnică a copilului dumneavoastră nu ezitați să apelați la un specialist.

Traseul: școală/colectivitate(care poate sesiza o problemă)-medic de familie/medic pediatru/psiholog scolar-psihiatru pediatric-este de dorit să fie urmat pentru a vă asigura că orice problemă de natură psihică a copilului va fi abordată cât mai complex și cât mai timpuriu.

Și nu uitați: părintele împreună cu psihologul/psihoterapeutul, medicul psihiatru si , după caz logopedul, reprezintă o echipă menită să asigure o dezvoltare psihică armonioasă a viitorului adult.

Pentru a programa o sesiune la un psihiatru de copii puteți sa ne sunați la: 0749110148 sau să completați formularul de mai jos.

  Numele (obligatoriu)

  Adresa de email (obligatoriu)

  Număr de telefon (obligatoriu)

  Reintroduceți numărul de telefon (obligatoriu)

  Subiectul

  Mesaj

  Termenii si conditiile (obligatoriu)

  Am citit si sunt de acord cu Termenii si conditiile, respectiv cu politica de prelucrare a datelor cu caracter personal.

  Termenii si conditiile pot fi citite aici

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată.